B

Reisebrev


Publisert:  18.05.14   

REISEBREV FRA VIETNAM

Ragnhild Strømmen

4-5 uker på landsbygda.
”Svisj-svusj-svisj” og ”ko-ro-ko-KO !”;  lyden av bestefar i gang med feiekosten, og kurrekonsert av  utallige duer. Dette var lydene jeg våkna til hver morgen ved 5-tida.

HELDIG er jeg, som har familie her, via barnebarnet Theo på 6 ! Etter litt kluss med politiet, fordi jeg er ”fremmed og farlig”, og derfor ikke fikk lov til å bo privat, kunne vi alle roe oss ned.

Og RO er en bra betegnelse på livet her, ikke fordi noen er late, men på grunn av den sterke varmen må mye gå i sakte tempo. Det faller helt naturlig å sove under ei vifte et par timer midt på dagen.

Det vi mener med ”å sole seg” er helt utenkelig her !
Jeg føler meg svært velkommen ! Ikke som turist eller gjest, men som familiemedlem ! Bare så synd at vi ikke kan snakke sammen; vietnamesisk er vanskelig å lære. Heller ikke mestrer jeg lotusstillingen, men øver med spisepinner.

De fleste måltider inntas sittende på det store kjøkkengolvet, i ”mellomrommet”, eller på den lange trammen. Alle golv er flislagte. I blant er  opptil 25 personer samla til måltid på trammen, ikke bare for å fylle magen, like viktig er det sosiale samværet. Og masse prat og latter !

Kommer det uventa gjester er det bestandig nok mat til alle, og ei matte eller hengekøye  som ekstra soveplass om det trengs.
Dusjing, klesvask, matlaging og oppvask foregår på badet og det store kjøkkenet, men aller mest ute på den store gårdsplassen.

Bestefar sjøl bader ute iført shorts; da tauer han opp vann i en butt fra brønnen og auser over seg. Barna får spylt seg med hageslangen, da lyder det mange frydefulle hyl !

Grilling på kull og oppvask foregår også ofte i det fri. Sitron-og bananblad blir brukt til innpakking av kjøtt og fisk på grillen.I kjøkkenhagen er det mye godt, grønt og sunt !  Ellers er her mange kokospalmer, og trær med jackfrukt, mango, vietnamesiske plommer, papaya og ananas. Og her er mer enn 80 potter og krukker med nytte-og prydvekster, bl.a. dekorative Bonsaitrær.

Rikt dyreliv her : velvoksne firfisler piler rundt, store sommerfugler  flagrer fra blomst til blomst, og her er hønsegårder med flere generasjoner kyllinger og høns, sangfugler i bur og en kamphane som får grundig urtevask iblant. En schæfervalp passer på her, og dette paradiset har også en slange, en 1-2 m. lang pyton som en i familien har fanga. Nå har den fått et romslig bur, men foreløpig har den takka nei til to levende mus…

Stedets ”kjøpesenter ” er markedet, ca 15 min unna til fots. Vil en ha godt utvalg i ferske matvarer må en tidlig opp til  det åpner kl. 5 ! Ellers er her mange små salgssjapper i området, og Internettkafé, brødsalg, frisør m.m. Og går du til frisør for å vaske håret her, heter det hodevask ! I løpet av ca 40 minutter får du knadd og vaska både hår, ansikt og nakke. Unntatt er tannpuss og hjernevask ! Og dette koster 3.50 kr !

Her er spredt bebyggelse, med en labyrint med mopedveger.Men en ser alltid nærmeste nabo, og vi er ellers omgitt av rismarker, plantasjer med squash, agurker, sesamfrø, sukkerrør og svarte og grønne bønner. Mange kokospalmer , banan-og mangotrær, beitende kuer, frittgående høner og høystakker.

Og i det fjerne blågrønne åser og fjell.
De 7 søskena som er oppvokst her har hatt en rik barndom ! Ikke på gods og gull, men med god omsorg og trygge og fredelige omgivelser.

Dette har vært uker jeg aldri vil glemme, og det blir svært vemodig å forlate alle !Foto: Ove og Ragnhild S trømmenNettsideansvar:  Reidar Schlytter