B

Stor fisk i begna.


Publisert:  21.06.20  

 REKORD: NEMENJA FRA SERBIA DRO OPP DENNE RUGGEN AV EI GJEDDE PÅ SEKS OG EN HALV KILO LØRDAG KVELD.FOTO: CHRISTOFFER RUSTEBAKKE

Gjedda beit villig i regnværet langs Begnavassdraget lørdag kveld. Den aller største ruggen ble tatt ved Grimsrudbrua i Garthus, nesten på grensa til Begnadalen.

avisa Valdres av Kåre Strande


I MAGEN: DENNE SIKEN LÅ I MAGEN PÅ DEN STØRSTE GJEDDA. FOTO: KNUT RØNNING

Garthus: Den erfarne fiskeren Nemanja fra Serbia er sesongarbeider for et firma som driver skogplanting for Viken Skog. Lørdag var det ifølge storfiskeren fra Balkan perfekte forhold for gjeddefiske, med riktig lys, lett regn og god vassføring. Den største gjedda som ble halt i land var på 6,5 kilo.

Stopper ved kraftverket

Christoffer Rustebakke driver fisketilsyn ved Eid kraftverk, og sier at det er sjelden han ser gjedde i trappa der.

– Det har skjedd bare én gang på alle disse årene. Det stopper seg når den går opp til Eid Kraftverk. Dette er nok den tyngste gjedda som er tatt i nyere tid, men jeg har et inntrykk av at det er et fåtall gjedder som passerer Grimsrudfossen. Det er kun ei gjedde de siste årene som har gått inn i kurven på Eid, sier Rustebakke.

– I magesekken til gjedda fant man en sik av bra størrelse, så her har gjedda svelget en sik hel. Det er litt av et gap, og noen voldsomme tenner, på ei gjedde av en slik størrelse, legger Rustebakke til.

Flere store gjedder

Trygve Langedrag, leder i Sør-Aurdal grunneierlag Begna Elv, er imponert over fiskekunnskapene til mennene far Balkan, som lørdag var to, tre stykker.

– Jeg har et inntrykk av at det var mer gjedde for noen år siden. Det var ei periode det gikk litt sport i det, å fiske gjedde, også blant den yngre garde. Det har nok vært tatt gjedder på omtrent samme størrelse før, og kanskje større, men de har jeg ikke tall på her, sier Langedrag.

– Det gikk ti minutter før Nemenja fikk den største gjedda på land, og det ble også tatt et par andre store rugger, sier Langedrag.

Delikatesse

– De som er vant til slik fisk, som bor andre steder i verden, syns dette er den reineste delikatessa, mens vi er bortskjemt med ørret. Mange tilbereder den på annen måte, mens vi her i Norge lager gjeddekaker, sier Langedrag.

De som var på fisketur lørdag var skogplantere, og disse karene jobber for Viken Skog, og det er et selskap fra Øyer som samarbeider med Viken.

– De er noen luringer til å fiske gjedde, disse serbiske sesongarbeiderne, og noen har vært her i snart ti år på rad. Jeg huser dem i Rustebakke, og de lager seg store panner og steiker denne gjedda. De putter den i ovnen og lager smakfulle fiskemiddager av det, sier Christoffer Rustebakke.Nettsideansvar:  Reidar Schlytter