BPublisert:  21.01.20  

Tre brødre med valdres røtter. Invester 15 millioner i ny fabrikk på Begna

 

Brødrene Arild Heimli Johnsen, Cato Johnsen og Thure Johnsen investerer 15 millioner kroner i en ny fabrikk på Begna industriområde.

Bjørn Karsrud 21.10.20

Begna: Det er gladmeldinga som ordfører Marit Hougsrud og fabrikkledelsen i selskapet Trappemakeren AS kunne presentere denne uka. Fabrikken skal produser både trapper og kjøkken.

– Vi håper å kunne komme i gang med produksjonen alt

neste sommer, sier daglig leder i Trappemakeren, Cato Johnsen. Produksjonslokalene skal bygges på ei fem dekar stor tomt, et par hundre meter sør for Begna Bruk.

Kommunal tomt

Her har Sør-Aurdal kommune ei tomt på 50 dekar som ble kjøpt og regulert til industriformål på 1980-tallet. Brødrene Johnsens eiendomsselskap På Millimetern AS kjøpte den fem mål store tomta av kommunen i september, men aller først må skogen på tomta fjernes. Den tilhører faktisk ordføreren sjøl, men hun lover at den skal bli hogd ganske raskt, slik at det ikke skal forsinke prosjektet.

– Dette er helt fantastisk. Jeg er kjempefornøyd, sier Marit Hougsrud, som under framvising av tomta tirsdag hadde med seg Stig Solbrekken, som arbeider med næringslivsutvikling i kommuneadministrasjonen.

– Skal du skape næringslivsutvikling, er det klokt å satse på allerede eksisterende bedrifter i kommunen, sier Solbrekken.

Etablert i 2012

Og Trappmakeren er for lengst til stede i Sør-Aurdal. Trappemakeren AS etablerte seg i Sør-Aurdal allerede 2012, i det gamle produksjonslokalet ved Langedrag, på østsida av Begna.


Gleder seg: De ansatte hos Trappemakeren i Sør-Aurdal gleder seg til å komme inn nye produksjonslokaler. Her sammen med Thure Johnsen (nummer to fra venstre). Ellers ser vi på bildet f. v. Kim Myreng, Tor Henry Gran, Geir Aamodt og Kristin Kamben. Holger Stricker var ikke til stede da bildet ble tatt. * Foto: Bjørn Karsrud

Det er også slik at de tre brødrene Johnsen har sine røtter i Valdres. Mora Reidun (Steinsæter) Johnsen er fra Sør-Aurdal, og bestefar Erland Steinsæter produserte kjettinger for traktorer og skogsmaskiner i de gamle lokalene der trappefabrikken har hatt tilhold de siste åtte åra. Før Trappemakeren flyttet inn produserte Listerud og seinere Sol Tre dører og vinduer i lokalet.

– Vi har vært mye i Valdres gjennom hele oppveksten, og vi føler oss egentlig mer heime i Valdres enn i Oslo, der vi bor nå, forteller brødrene Johnsen. De har også hytter i Valdres.

Showrom i Oslo

Virksomheta til brødrene Johnsen er organisert i to hovedfirmaer, Trappemakeren AS og På Millimeteren AS.

Trappemakeren AS er et mellomstort trappe- og møbel

snekkerfirma med showrom i Oslo og verksted i Sør-Aurdal. Alle selskapets trapper leveres etter mål og kan utføres i forskjellige materialer og tresorter, overflatekombinasjoner og med flere alternative rekkverk.

På Millimeteren AS er et håndverkerfirma som ble etablert i 1998. Dette selskapet utfører oppussing, rehabilitering, montering, nybygg, tilbygg og skreddersydde møbler og garderober og hylleløsninger etc. På Millimeteren leverer også alt av hytter/laftehytter og har 35 års erfaring i tømrerfaget.

Brødrene har også en fabrikk i Polen som produseres kjøkken, og denne kjøkkenproduksjonen skal nå flagges heim til Norge. Det betyr at fabrikken på Begna skal produsere både kjøkken og trapper.


God stemning: Det var god stemning under møtet i snøværet på Begna. F. v. Stig Solbrekken, brødrene Johnsen og ordfører Marit Hougsrud. Foto: Bjørn Karsrud

Det er ikke bare familietilhørigheta som er bakgrunnen for at selskapet vil etablere seg i Valdres.

– Det er også viktig at det er

kort avstand til Oslo og at kommunen har bidratt på en positiv måte, seier Cato Johnsen.

Kommunen bidrar aktivt

Sør-Aurdal kommune har bidratt med et tilskudd fra næringsfondet på 400.000 kroner. Til torsdagens kommunestyremøte ligger det også på bordet et forslag om å gå inn med 833.000 til nytt strømforsyningsanlegg på Begna sør. Brødrene Johnsen er ellers i dialog med Innovasjon Norge om tilskudd til etableringa.

– Ved etablering av denne bedriften her er vi nær ved målet om realisere ei større treklynge på Begna industriområde, sier Stig Solbrekken. I tillegg til Trappemakeren dreier det seg Begna Bruk AS, Norsk massivtre AS og selskapet til familien Hougsrud som produserer utvendig kvalitetspanel fra seintvoksende skog. Sistnevnte skal reise en egen lagerhall på egen tomt ved industriområdet.
Nettsideansvar:  Reidar Schlytter