B



Publisert:  28.06.20  

– Denne jobben er som å gå opp til eksamen hver dag, og hele det norske folk er sensorer

 

I Kollen: Karen-Marie Ellefsen har kommentert mange ulike sportsgreier, blant annet hopp, som her i Holmenkollen. Foto: NRK TV

avisa Valdres  av Kåre Strande publisert:27. juni 2020,

– Det er ikke hjernekirurgi vi driver med, men det skal være nøyaktig og riktig, sier sportsanker i NRK siden slutten av 1970-tallet, begnadølen Karen-Marie Ellefsen, som i løpet av høsten har sin siste jobbopptreden på NRK TV.

·        
Oslo/Begnadalen: – Reglene er sånn at når du fyller 70, så må jeg slutte. Det er en begynnelse og en slutt på alt her i livet, sier Karen-Marie, som ikke fikk den avslutningen på et langt yrkesliv i NRK som hun hadde håpet.

– Koronapandemien har ødelagt det siste halve året av mitt arbeidsliv. Det skulle vært OL i juli og friidretts-EM i Paris, som skulle åpnes på 70-årsdagen min 25. august. Det skulle vært masse spennende Diamond League-stevner også, så det er kjipt, sier Karen-Marie.

Ikke lov å klage

– Men jeg har vel ikke lov til å klage, for det er mange som har vært plaget mye mer av dette viruset enn meg. Jeg har vært og er redd for å få det, men prøver samtidig å unngå det. Det går uansett ikke an å legge seg ned og sutre over det, sier hele Norges sportsprogramleder, som ble ansatt fast i NRK 1. oktober 1979.

– Første frilansreportasjen jeg lagde var i januar 1977, og første gang jeg var programleder og viste ansiktet mitt på TV var på en sportsrevy i pausen mellom Skottland og Nederland under VM i fotball i 1978, minnes Karen-Marie.

Begnadølen tok artium og realskolen på Hønefoss, før hun satte kursen mot Skjeberg folkehøyskole, der hun tok journalistlinja. Etter hvert ble det forberedende på Universitetet, og det var temaene filosofi, logikk og psykologi. Så tok jeg fransk mellomfag på Universitetet, og deretter Journalisthøgskolen i Oslo, som jeg avsluttet i 1976.

 

Stor tomt: Heime i Begnadalen har Karen-Marie og søstera ei fire mål stor tomt rundt huset, som skal klippes og holdes i stand. Foto: Privat

Jobbet frilans først

Karen-Marie var frilans produksjonsassistent i Dagsrevyen og Sportsrevyen mens hun studerte, så hun ble godt kjent på Marienlyst etter hvert.

– Jeg startet også med å studere statsvitenskap, men jobbet så mye i NRK at jeg fullførte aldri det løpet, sier Karen-Marie, som har kommentert og opplevd mye turn og friidrett opp gjennom årene.

– Det er de norske OL-gullene jeg har fått vært med på å kommentere, som jeg husker best. Vebjørn Rodals OL-gull i Atlanta i 1996, og så var det Trine Hattestad som endelig lyktes i Sydney i 2000, etter å ha vært favoritt flere ganger før. Dette var også hennes aller siste mulighet. Så kom Andreas Thorkildsen, noe overraskende i Aten 2004, før han gjentok bedriften i Fugleredet i Beijing i 2008.

OL på heimebane

Sjøl om dette var fantastiske norske prestasjoner er det ett enkelt arrangement som overgår alt.

– Høgdepunktet i karrieren min som sportsjournalist var OL på Lillehammer. 16 magiske dager, som engasjerte hele Norge og hele NRK, og jeg fikk lov til å være programleder fra kulturhuset Banken. Hver gang jeg hører eller ser noe fra OL på Lillehammer, så får jeg assosiasjoner om det enorme folkehavet. Og det var sol hver dag, bortsett fra én dag, sjøl om det var kaldt. Alle var fornøyde, og alt var bare herlig. Det var en slik tomhet når det var over. Heime igjen i Oslo gikk jeg bare rundt og surret i tre dager, da OL var over. Vi var på Lillehammer til mandagen etter, og den gågata, som ble døpt om til stågata, plutselig var den helt tom.

 

Trio: De siste årene har Karen-Marie Ellefsen kommentert friidrett i team med Jann Post (t.v.) og Vebjørn Rodal. Foto: Privat

Sterke røtter

– Foreldrene mine bodde i Begnadalen, men sjøl etter at de ble borte, så er jeg fortsatt en del i Begnadalen. Søstera mi og jeg har overtatt et hus og ei tomt på nesten fire mål. Det har vært mye grasklipping og lauv som skal rakes. Siden 2007 har jeg hatt traktorklipper, men før det gikk vi og skyvde foran oss en mindre grasklipper, minnes Karen-Marie.

– Jeg er glad for å komme tilbake til Begnadalen, og jeg tilbringer mye av fridager og ferie der på sommeren og høsten.

– Hva som blir den siste arbeidsdagen min vet jeg ikke riktig, men jeg runder 70 år tirsdag 25. august. Jeg skal jobbe litt etter det, men jeg prøver å ikke tenke på det. Jeg håper å få med meg noen Diamond League- stevner i friidrett, hvis de kommer i gang igjen på høsten.

Uforsiktige folk

Karen-Marie har respekt for koronapandemien som har hengt over oss i flere måneder nå.

– Jeg er fortsatt redd, og tar stadig forholdsregler. Jeg syns folk har blitt uforsiktige de siste ukene. Jeg går tidlig i butikken på morgenen, og jeg har begynt å kjøre bil til jobben på Marienlyst, sjøl om det er gangavstand. Folk bryr seg ikke om å vise hensyn, og jeg tar heller ikke kollektivtransport for øyeblikket, sier 69-åringen.

– Hva skal du tilbringe pensjonisttilværelsen med?

– Jeg tror ikke jeg kommer til å se så mye sport, men jeg dukker nok opp på de store arrangementene, som Bislett Games og Holmenkollen hvis det blir fint vær.

Netflix og NRK-app

Når Karen-Marie setter seg foran flatskjermen er det drama og serier det går i, på den nye NRK TV-appen og Netflix.

– Jeg strikker også mye, til meg sjøl, men har snart ikke mer plass i skapene. Strikking er terapi for meg, og jeg har alltid likt å strikke, noe jeg lærte i ung alder..

– Men det viktigste blir å holde seg frisk, og jeg vet at jeg bør skjerpe meg og trene litt. Jeg skal som pensjonist bli flinkere til å gå turer, for de siste månedene har disse turene stort sett gått mellom kjøkkenet og stua. Og så går jeg noen trapper på jobben da i stedet for å ta heis. Men; jeg må bli flinkere til å trene og holde kroppen i gang. Utover det har jeg ingen planer.

Ingen bok eller foredrag

Mens flere NRK-kollegaer har skrevet bok eller holdt foredrag etter endt tjeneste i statskanalen er Karen-Marie av en helt annen oppfatning.

– Jeg skal ikke skrive bok, og ikke holde foredrag. Det skal jeg absolutt ikke.

Karen-Marie er alltid veldig godt forberedt og stylet når hun viser seg på TV. Heime er det annerledes.

– Heime er jeg ikke pynta. Jeg går i behagelige ting, joggedress eller noe annet som er behagelig. Men som pensjonist skal jeg bli flinkere til å kle meg ordentlig, også på heimebane.

Elsker å shoppe

For sportsankeret i TV-sporten er klær en lidenskap.

– Hvis vi er så uheldige for lommeboka at vi bor på et hotell nær ei handlegate i en storby, så har jeg røket litt. Men de fleste av klærne jeg bruker på TV er i NRKs eie. Vi har en stylist som hjelper oss, og klærne er spesialkjøpt til meg. Noen ganger blir vi med ut og handler; andre ganger kommer hun tilbake med klær. Hun tvinger ikke på meg noe, og er det noe jeg ikke liker, så sier jeg at dette vil jeg ikke ha. De siste 25-30 åra har vi hatt hjelp til klær i NRK-sporten.

– Jeg har aldri kommet for seint på jobb, men noen ganger har jeg kommet for tidlig på jobb, fordi jeg har tatt feil av tidlig- og seinvakt. En gang var jeg i ferd med å forlate Marienlyst etter endt dagvakt, men så viste det seg at jeg skulle være programleder på kvelden. Jeg er glad for at det ble oppdaget i tide, sier Karen-Marie, som syns tidspresset er det mest krevende ved å være direkte på norsk TV.

Alltid forberedt

Karen-Marie setter sin ære i alltid å være godt forberedt til sending.

– Det er en kontinuerlig prosess, og det er krevende. Det ble betydelig enklere etter at vi fikk internett. Før i tida reiste vi rundt med tjukke permer og bøker med informasjon, men nå kan vi få det opp på nettet på noen få sekunder.

– Vi har resultatmonitor, men før hadde vi en assistent, som måtte fange opp resultatene ute på banen. Jeg har alltid forberedt meg godt, og jeg husker en dansk turnkommentator som sa til meg en gang; du forbereder deg, men du får bruk for maks 15 prosent av det du har forberedt deg på. I jobben som kommentator og programleder er 75 prosent av jobben forberedelser. Denne jobben er som å gå opp til eksamen hver dag, og hele det norske folk er sensorer.

Ikke hjernekirurgi

– Det er ikke hjernekirurgi vi driver med, men det skal være nøyaktig og riktig.

– Du kommenterer også utendørsidrett om vinteren, i kalde hoppbakker.

– Når jeg står der ute og er intervjuer og programleder i hopp, er det ingen som har tvinga meg til det. Det har vært kaldt noen ganger, må jeg innrømme, men det er mye verre når det regner. Under hoppuka i Innsbruck for noen år tilbake, så var det regn hele tida, og så våt har jeg aldri vært, uten å bade. Det striregnet i fire timer, og det verste var at vi skulle kjøre til Salzburg rett etterpå,. Da vi kom fram hang det våte klær over hele badet.



Nettsideansvar:  Reidar Schlytter