B


Publisert:  28.04,20  

Begna Bruk leverer trelast helt til Kina


Tusen kubikkmeter med trelast fra Begna Bruk er på veg til Kina. Det er en av mange leveranser bedriften har i disse koronatider og Begna Bruk oppnådde budsjettet i første kvartal.25.04.20 Geir Helge SkatteboVERDENS HØGESTE: Mjøstårnet på over 80 meter blir verdens høgeste trebygning.Foto: AB Invest AS

Begnadalen:
 – Det er egentlig ikke uvanlig at vi leverer trelast til Asia. Kina regner med én prosent vekst i år, mens verdensøkonomien regner med en tilbakegang på tre prosent. Alt som følge av koronapandemien. Men, Kina ser ut til å være ute av den andre enden nå, sier daglig leder ved Begna Bruk, Trond Mæhlum fra Dokka.

Trevirke jorda rundt
– Er det vanlig å levere til trelast til Kina og hvordan kommer dere i kontakt med dem som vil kjøpe av dere?
– Det er ikke noe spesielt med dette trevirket. Det er av høg kvalitet, som er etterspurt. Vi har selv tatt initiativet og leveransen inngår i en samlasting av trelast fra Europa til Asia. Det går via havner som for eksempel Göteborg. Logistikken er der og dette er godt innkjørt, forteller Mæhlum.

Ingen permitterte
Mæhlum forteller at bedriften nådde budsjettmålet første kvartal. Omsetninga ligger på 220 millioner kroner for bedriften med 54 årsverk.

– Vi har ingen permitterte i vår bedrift som følge av koronaen. Det har gått ut permitteringsvarsler, men så langt har vi bare kjørt litt redusert på grunn av smitteverntiltak. Vi tar imot alt det tømmeret som kommer og bygger lagerkapasitet. Så blir det spennende å se framover hvordan dette utvikler seg, sier Mæhlum til avisa Valdres.
Leverte til Mjøstårnet
Arthur og Anders Buchardt i AB Invest AS byde Mjøstårnet i Brumunddal, som er verdens høgeste trehus. Her har også Begna Bruk vært med i leveransene.

– Vi har leverte 600–700 kubikkmeter med trevirke til Moelven Limtre. Det er ganske mye. De trenger trevirke av høg kvalitet til den type strukturer som er brukt i Mjøstårnet. Det har vært et prestisjeprosjekt, som viser at bruken av tre er på fart framover, sier Mæhlum videre.

Han trekker også fram sommer-OL i Paris i 2024 som spennende, for der skal det være en miljøprofil og med bruk av bærekraftige materialer som trevirke er.

Lokal er en sterk verdikjede
Mæhlum er fornøyd med at de er godt plantet lokalt i Valdres.
– Det er ikke bare våre 54 årsverk ved bedriften, men råvarene kommer fra Valdres og de blir foredlet her, før det sendes videre. Det er en sterk verdikjede å være lokal, avslutter han.Nettsideansvar:  Reidar Schlytter