B

                          Heidi Moen


Publisert:  27.05.19  

Valle Mattis vant fjerdeplassen - ble invitert til storløp i Finland

Klipp fra avisa Valdres Av Øyvind A. Brusletten


 

En storfornøyd gjeng med trener Heidi Moen og Tuva Lien i sentrum, omkranset Valle Mattis etter den oppsiktsvekkende fjerdeplassen på Solvalla. Foto: Morten Lien

Det var selvsagt knyttet stor spenning til Valle Mattis sitt første møte med den aller ypperste eliten i Stockholm på søndag. Og innsatsen var enorm – nå er han plutselig ettertraktet til storløp over hele Norden.

               

Trav: Valle Mattis er som en real fersking å regne i den ypperste kaldblodseliten i Norden. Men det brydde han seg ikke om, da han inntok Sveriges hovedstad med sine primale hingstehyl i helgen. «Villhesten fra Valdres», som han etter hvert har begynt å bli kalt, overskred alle sine forventninger.

Gjorde jobben selv

Valle Mattis kom fint til i tredje par utvendig, men da hesten foran begynte å markere svakhetstegn tidlig på sisterunden måtte han gå til angrep. I siste sving hadde han grepet på lederhesten, men dessverre kom det noen bakfra som hadde fått spart kreftene sine. Valle Mattis fullførte uansett strålende til fjerdeplass på tiden 20,8a/1640 meter. Det er ny rekord med solid margin – satt under svært sølete og regntunge forhold i den svenske hovedstaden. 50 000 svenske kroner trillet dermed inn på leietager Morten Lien sin konto.

 

Valle Mattis sammen med Heidi Moen og kusk Magnus Teien Gundersen etter oppvarming. Foto: Morten Lien

Invitert til kamp om 50 000 euro

Valle Mattis ble virkelig lagt merke til, og arrangørene av det finske storstevnet «Kungstravet» i Lahti i starten av august, var kjapt på pletten med en invitasjon. Velger kretsen rundt å starte her, skal han eventuelt kjempe om intet mindre enn 50 000 euro, eller rundt en halv million kroner. Men før det venter Alm Svartens æresløp på Bjerke travbane under Oslo Grand Prix-helgen om snaue to uker.

– Vi gråt alle mann!

Heidi Moen var naturlig nok enormt fornøyd med hesten, som familien hennes leier av Brynjulf Bjørge fra Reinsvoll.

– Han var helt fantastisk og sørget for at vi ikke dummet oss ut med å starte i dette storløpet. Han leverte et kjempeløp, synes jeg, og vi gråt av glede alle mann av denne prestasjonen. Å se villhesten fra Begnadalen foran et så stort publikum var en enorm opplevelse, stråler Heidi Moen etter starten i travets lekegrind, Solvalla.

Mye støtte

Tilhengerne til Valle Mattis er mange, og det er ikke vanskelig å se på sosiale medier. I tillegg trykket gjengen fra Begnadalen opp t-skjorter med bilde av Valle Mattis i forkant av løpene.

– Jeg må bare få sende en takk til alle sammen som har hilst til oss, snakket med oss, sendt oss meldinger – og alt mulig! Det er så mange som har fulgt med, engasjert seg, ønsket oss lykke til, og gratulert oss i etterkant av løpet. Det varmer veldig mye, avslutter Moen, som nå kan glede seg til ordentlig eliteturné med «Villhesten fra Begnadalen».

 

Valle Mattis varmer opp foran titusener av mennesker på Solvalla. Foto: Heidi Moen

Helgen startet med disk

Fire hester startet på Biri fredag. Det startet dårlig for Fjellvang Frøkna (Leif Solemsli) og Eldens Drømmefanger (Gorm Engen/Erle Frantzen). Her ble det gjentatte galopper og disk. Lome Frikk (Vidar Olsen/Mette Iversen) leverte en ok innsats til femteplass i sitt løp etter en innvendig reise. Jarli Sota (Moen) var ute i et montéløp, men stoppet fullstendig fra tet og endte uten premie.

Viste stor fart

To av hestene til Per Løberg startet på Sørlandets travpark lørdagskvelden. Golden Daiquiri galopperte seg vekk på startsiden, mens Tangen Elvira feilet flere ganger. Først ut av svingen 1200 igjen, men hun kom flott tilbake før hun galopperte på nytt mot oppløpet. Hun er og blir en ustabil, men svært kapabel dame.Nettsideansvar:  Reidar Schlytter