B


Publisert:  07.08.19  

Bygdas store skyttersønn behørig feiret: – Vi er stolte av deg

 

HEDRET: Reidar Kolsrud (tv) fra Begnadalen skytterlag overrakte blomster og gavekort til 80-årsjubilanten.

Av Morten Stensby

Publisert: 16. august 2019


– Dette setter jeg skikkelig stor pris på, så tusen takk skal dere ha, repliserte dagens 80-åring, rørt av at så mange stilte opp. Bygdemennesket og skytterveteranen Odd Kolsrud var omgitt av familie og sambygdinger, da feiringa fant sted fredag kveld på Skutemobanen, i hans eget nærområde.


··        
BEGNADALEN: – Far tok meg med hit på skytebanen da jeg var smågutt, minnes Odd.

Og det er først og fremst som skytter at han er kjent, i hvert fall de siste 15 åra. Men de som hadde stelt i stand festen for Odd ville også framheve noen av hans andre kvaliteter.

– Du er en fantastisk person, alltid med godt humør. Du stiller opp sammen med folk i bygda. Og du er en perfeksjonist. Vi er stolte av å ha deg som sambygding, sa Rune Stenslette fra trimgruppa. Det var han og Reidar Kolsrud fra Begnadalen skytterlag som hadde ideen om å lage en fest for Odd. Og hva var vel mer naturlig enn at også bygdeutvalget ble med på laget.

 

MANGE KVALITETER: Rune Stenslette (th) fra trimgruppa i Begnadalen sa at Odd Kolsrud er et forbilde for hele bygda. Videre ser vi Hans Allergoth fra bygdeutvalget og Odd samt Reidar Kolsrud fra skytterlaget.

Æresmedlem

Som tenkt, så gjort. På Skutemobanen, som ikke er så mye i bruk lenger, var det rigget til med scene, høyttaleranlegg, musikk og grilling. Og så var det marsipankake til 80 personer. Flere andre ville også hylle Odd Kolsrud, blant dem var Else Randi Strømmen og Ole Torgeir Dokkebakke. Strømmen hadde skrevet et vers på rim. Hun skrøt sjølsagt også av Odds treffsikkerhet, men også av hans gode humør og hans iherdighet i trimgruppa. Dokkebakke overrakte det synlige beviset på at Odd er æresmedlem i Hougsrudbakken Skiflygerlag, en eksklusiv forsamling med rundt 70 medlemmer.

– Du er jo sjøl gammel skihopper. Og du er i godt selskap som æresmedlem, med blant andre OL-vinner i kombinert, Tormod Knutsen og OL- og verdensmester Robert Johansson, sa Dokkebakke, til stor applaus.

 

HYGGELIG: Jubilanten i munter passiar med noen av gjestene.

Forbilde

Jubilanten sjøl var et eneste stort smil, men syntes nesten det var litt fælt å stelle i stand så mye for "en gammel gubbe" - som han humoristisk uttrykte det. Men bygda ville det altså annerledes. Og det var tydelig at folk setter like stor pris på Odd som omvendt.

– Jeg husker at du var ansvarlig snekker da vi satte opp grunnmuren til huset vårt. Ingenting var overlatt til tilfeldighetene, du var like nøye da som nå. Du er et forbilde for hele bygda, sa Rune Stenslette.

Han legger til at Odd Kolsrud i tillegg til å være en eminent skytter også er en ivrig trimmer, som gjerne har gått en times tur for seg sjøl før trimmen starter. Sist vinter var han med til World Cup på Lillehammer for å se på blant andre Robert Johansson i aksjon i hoppbakken. Det var svigersønnen til Odd, Arne Kolsrud Overn, som sto for musikken under festen fredag.

 

TO VETERANER: Ruth Håkenåsen og Odd Kolsrud, henholdsvis 90 og 80 år, er begge aktivt med i bygdas trimgruppe.

Mange seirer

Odd Kolsrud har vært pensjonist i 18 år. Han arbeidet som snekker i yrkeslivet, de siste 26 åra før pensjonisttilværelsen på Begna Bruk, bare noen steinkast fra der han bor. Skutt har han gjort nær sagt hele livet, men det var først da han ble enkemann i 2004 at karrieren virkelig skjøt fart.

– Da måtte jeg ha noe å drive med, vet du, forteller han og smiler.

Til å begynne med var det primært den sosiale biten som trakk, det å treffe gode venner. Men ganske fort traff han blinkene på banen også.

 

– Jeg gikk til topps på landsdelskretsstevnet det første året. Og ble nummer to på Landsskytterstevnet i veteranklassen. I Målselv året etter vant jeg. Det var veldig stort å ta den seieren, kanskje det jeg husker best, sier Odd.

Blant annet har han ellers 18 seirer i nordisk mesterskap samt utallige medaljer og pokaler fra stevner landet rundt. Skytterveteranen anslår at han kjører cirka 40.000 kilometer i året i forbindelse med skytinga.

– Men nå har jeg begynt å glede meg til elgjakta, sier han og smiler igjen.

 

SAMBYGDINGER: Trine Adde Hansebakken, varaordfører og ordførerkandidat ved valget, ønsket også å hedre Odd. – Men jeg stiller her som privatperson, ikke politiker, understreket hun.Nettsideansvar:  Reidar Schlytter