BPublisert: 
05.06.18  


Oddbjørn kjøpte Tollefsrud gård


Klipp fra avisa-Valdres av Ivar Brynildsen

05. juni 2018, kl. 06:00


Oddbjørn Nybråten (t.h)utvider stadig. Her fra butikken han driver i Hølera som forhandler produkter fra Strand Unikorn AS og Gjeteren AS. I hyggelig samtale med fornøyd kunde og nærmeste nabo Ole Arne Øyhus.. Arkivfoto: Rune Lareheim


Oddbjørn Nybråten og kona Siv Bjørnødegård Nybråten må sies å være et par med mange jern i ilden. Nå har de kjøpt Tollefsrud gård. For å drive den videre.

Mange har lurt på hva som skal skje videre med prakteiendommen i Begnadalen. Den har ligget for salg en god stund som en helhet. Så ble hovedhuset skilt ut og solgt, og det som nå er solgt er selve gården med skog og jord .

-Det er riktig at jeg fikk tilslaget torsdag i forrige uke, og kjøpet vil bli gjennomført i løpet av denne uken., sier en blid Oddbjørn Nybråten til avisa Valdres mandag.

-Dette er en eiendom som har betydd mye for mange i bygda. Jeg ønsker å drive den videre så det blir lys i glasa og sunn forvaltning av ressursene. Vi har to sønner, og med denne investeringen vil begge ha mulighet til å drive hver sin gård om de velger å gå den veien, sier Oddbjørn.Mange poteter
Ekteparet Nybråten er kjent for mange i Sør-Aurdal for ikke å frykte nye oppgaver. Nybråten driver som entreprenør. Og driver gården Nybråten der han er vokst opp. Og de driver landbruksbutikk i Hølera som er åpen to dager i uken. Og nylig gikk de inn som eiere av nærbutikken i Begnadalen som skifter navn til Begna Dagligvare. Og nå blir det altså et gårdsbruk til i porteføljen.

-Vi har 12 ansatte totalt i selskapene som er organisert i Nybråten Holding. Det som kjennetegner virksomheten er at folk bidrar der det trengs. Vi har ansatte som har nær relasjon til gårdsarbeid, og som gjerne tar en dag eller fire i traktoren på jordet når det trengs. Og som kan så mye om landbruk at de kan betjene butikken i Hølera med glans. Og synes det er gøy med variasjon, sier Oddbjørn.

-Og de ansatte i nærbutikken har jo all erfaring i verden, der er jeg virkelig en nybegynner , fortsetter han.
Interessert i resten også

-Tollefsrud gård er en institusjon i bygda. Her har det vært bryllup og begravelser og andre høytideligheter i lange tider. Jeg håper å kunne bidra til at den tradisjonen fortsetter. Hovedhuset er eid av andre, men jeg er interessert i å samle gården igjen. Å investere her tenker jeg på som uproblematisk. Jeg er ikke ute etter raske penger, jeg vil drive gårdsbruk og holde bygningene i stand. Skogen skal ikke slaktes, men drives etter langsiktige planer med tanke for fremtidige generasjoner. Vi har alt utstyr som trengs, og det er ikke lenger enn åtte kilometer til gården Nybråten. Det blir ikke nødvendig å øke arbeidsstokken, dette klarer vi fint, mener Oddbjørn. Fra før driver de med kjøttfe, og det blir det mer av når de kommer i gang på Tollefsrud.

-Det er en drift vi kjenner og som ikke krever for mye. I år har vi hatt 25 kalvinger, nå går vi inn i en roligere periode og nå står slåtten for døra, sier han.

Bygdepatriot
På spørsmål om hva som driver ham til å øke engasjementet i stadig nye retninger, er han soleklar:

-Jeg er veldig engasjert i bygda. Alle skjønner nok at en ikke blir rik av å overta en Jokerbutikk eller å drive en landbruksbutikk Men det gir stor glede å få til ting i bygda. Og så handler jo alt om å ha de rette folkene og gi dem full tillit i hverdagen.
Han forteller at mange har fått med seg at Tollefsrud nå er solgt. Og at folk åpenbart synes det er bra at det blir en av bygdas egne som satser og vil få til en driveverdig gård igjen.


Her har mange vært på viktige begivenheter i livet. Bildet ble tatt under en rundtur på storgårdene i Sør-Aurdal . Foto: Anne DyveNettsideansvar:  Reidar Schlytter