B



Publisert:  30.01.17  
Intervju med Stein Kråbøl

Rune Larheim

Den snart 70 år gamle rektoren i Sør-Aurdal kulturskole har en allsidig bakgrunn. Han har spilt i mer enn 35 band, alt fra gammeldans til selvlagd rock.


Bilde fra vinterkonserten 2017, i Glasshuset på SAUS. FOTO: Rune Larheim


Jeg startet å spille trompet da jeg var 12, år i Østre Gausdal guttemusikkorps. Videre ble jeg med i et populært danseband, The Strangers. Da jeg var 18 år dro jeg til Oslo i to år og jobbet i elektronikkbedrifter, blant annet var jeg med og lagde
TV-sendere som ble plassert på fjelltopper i Norge, forteller Stein Kråbøl.

 I 1967 til 1968 ble han politisk aktivist og nektet militæret og siviltjeneste. Sammen med flere andre ble han internert i leir og registrert som politisk fange i Norge, av Amnesty International. Stein Kråbøl har blant annet vært med på Mardøla demonstrasjonen, den første naturvern demonstrasjonen i Norge.


Stein Kråbøl (med gitar) under Mardøla demonstrasjonen. Foto: ERIK THORBERG, NTB/SCANPIX.


 Jeg hadde klippet til en striesekk som jeg brukte som vest, med teksten «Anarki». Siden det var journalister der ble dette litt for sterk kost for leirledelsen, med blant annet Arne Næss, og de ville at jeg skulle snu vesten så ikke skriften syntes, de ville ikke assosieres med anarkister, forteller han. Stein Kråbøl var også med i Alta-aksjonen i Oslo, utenfor stortinget.


I 1972 ble Kråbøl med i et danseband fra Lillehammer som spilte i store restauranter rundt i Norge. I 1973 begynte han på Frogner Voksengymnas i Oslo.

Etter det spilte han i forskjellige Oslo-band, blant annet et radisband Bazar, et profesjonelt band som turnerte over hele Norge. I 1976 startet Stein Kråbøl et PA-firma i Oslo, Oslo Lyd.

De leverte anlegg til den første pønke-klubben i Oslo, Lysthuset, i nærheten av der Blitz ligger nå. Og de samarbeidet med og solgte også anlegg til Blitz. Kråbøl har også drevet det størst øvingshotellet i Oslo i mange år, med 10 lydisolerte rom og rundt 20 band i uken.

De fleste øvde fast i opptil flere år, for eksempel Jokke og Valentinerne. Videre ble det forberedende ved Universitetet i Oslo og lærerskole med grunnfag i psykologi. Kråbøl ble utrolig fasinert av programmering under utdannelsen på Datahøgskolen (NITH), og startet en ny karriere som programmerer og softwareutvikler fra 1998.

Stein Kråbøl har skrevet 41 sanger med norsk tekst som han har spilt inn hjemme, og spilt alle instrumenter selv. Han har spilt i rockebandet Baksmell, et norsk rockeband som var aktive fra 1980 til 1982, og ble gjenforent etter samlealbumet «Jeg liker byer».

Jeg har vært med og vurdert tegninger og uttalt meg på vegne av kulturskolen. Det blir fine lokaler for kulturskolen i det nye huset. Dessverre blir det ikke egnet for kulturarrangementer, slik jeg ser det. Vi ble "ført bak lyset" av arkitektkontoret som hadde bommet på prisen på huset.

Det var litt rart fordi vi hadde flere runder med dem hvor kostnader var i fokus og enderinger ble gjort flere ganger for å få kostnadene ned til akseptabelt nivå. Så kom utregningen som førte til overskridelse like før kommunestyret skulle si ja før jul.

Prosjektleder måtte da fjerne tilpasninger til kulturarrangement for å få kostnadene ned. Men idretten er fornøyd, og skolene som får flere klasserom og nytt basseng, kulturskolen får bra lokaler, sier Stein Kråbøl til det planlagte kulturhuset i Bagn.


Stein Kråbøl gjør seg sine tanker mot at han snart skal pensjonere seg.  – Da vil jeg bruke tid på software og fortsette å lage musikk.

Dessuten skal jeg engasjere meg i kamp mot religion og sekter til fordel for et sekulært syn på livet. Jeg er lei av at kristendommen og islam er blitt så "stuerene". Jeg synes ikke vi skal la være å ta oppgjør med kristendommen heller.

 Det finnes jo et par sekter her lokalt som vi burde røske litt fatt i, avslutter Kråbøl.



Bilde er fra Baksmell sin gjenforening i 2009 på Ås stasjon. Fra venstre: Stein Kråbøl, Bjørn Sandnes, Stig Berg og Dag Bergersen. Foto: OLE ENDRESEN, Østlandets Blad.



Nettsideansvar:  Reidar Schlytter