B


Publisert:  20.10.17  
God mottakelse av «nye» Trollelgen

Klipp fra avisa-Valdres av Rune Larheim

I år er det 100 år siden Mikkjel Fønhus debuterte med sin første roman Skoggangsmannen. Dette ble høytidelig markert på Piltingsrud gård lørdag.




PILTINGSRUD: Varaordfører i Sør-Aurdal kommune, Trine Adde Hansebakken, åpnet det hele.

– Mikkjel Fønhus var en sterk ambassadør for Sør-Aurdal og Valdres, han var en rikskjendis og naturvernforkjemper, sier Hansebakken i sin åpningstale.
Hun forteller at Fønhusforeningen gjør en flott jobb, med blant annet å ha åpnet hjemmet til Mikkjel Fønhus på Nissebakken.
Halstein Heiene ledet publikum gjennom kvelden. Han takket Rasmus Piltingsrud for å ha åpnet låven sin for Fønhusforeningen.
I sitt kåseri om Skoggangsmannen og Mikkjel Fønhus fortalte Arne Erik Fønhus om oppveksten til Mikkjel Fønhus og hva som påvirket han.


Arne Erik Fønhus fortalte blant annet om starten på Mikkjel Fønhus sitt forfatterskap. Foto: Rune Larheim

– Mikkjel Fønhus vokste opp på begynnelsen av 1900-tallet, da var Norge i endring og en ny nasjon ble dannet. Det var et klassesamfunn med store forskjeller. Polekspedisjoner og Jack London sine bøker, alt dette var blant annet med på å påvirke hans forfatterskap, forteller Arne Erik Fønhus.
Forfatterskapet
Skoggangsmannen, som ble gitt ut i 1917, ble utgitt i mange utgaver men var ikke blant de mest solgte bøkene. Mikkjel Fønhus skrev 55 romaner, 35 noveller og 2 skuespill.


Førsteutgave: Barnebarnet til Mikkjel Fønhus, Amund Fønhus Stensrud, med førsteutgaven og originalmanuset til Skoggangsmannen. Foto: Rune Larheim

Han har solgt 1.875.431 bøker og 700.000 er blitt oversatt til andre språk. I tillegg var han aktiv naturverndebattant i avisspalter og han holdt foredrag i hele Norge.
John Nyutstumo leste tekster fra bøkene til Mikkjel Fønhus og viste utdrag fra Mannslagerhola, som han gjorde sammen med Teater Innlandet for noen år siden. Nyutstumo husker sikkert mange som «Ronny» i Tramteateret sitt Pelle Parafin Bøljeband på 1980-tallet.


John Nyutstumo fremførte et kåseri fra Mikkjel Fønhus sitt forfatterskap. Foto: Rune Larheim


Lyden til Trollelgen
I 1927 laget Walter Fürst stumfilmen Trollelgen. Fürst var filleonkel til Kalle Fürst som nå ha satt lyd til filmen.
Kalle Fürst er kjent fra NRK som programsjef for barne- og ungdomsavdelingen. Han var blant annet med å starte NRK Super i 2007.

– Trollelgen hadde i 1927 et budsjett på kr. 100.000,-, som i 2017 tilsvarer ca. 35 millioner kroner. Det var den første filmen som brukte bevegelige kameraer, de la skinner på bakken som kameraene gikk på og fulgte skuespillerne, forteller han.


Kalle Fürst fortalte om jobben med å legge lyd på Trollelgen. Foto: Rune Larheim

– Det har vært en stor jobb og et pirkearbeid å legge lyd til Trollelgen. Alt måtte times for at det skulle bli realistisk, sier Kalle Fürst.
Han forteller at han for eksempel brukte sin egen hund Jippi for å legge til bjeffingen i filmen.
Musikk med Staut

– Jeg har fulgt Staut siden jeg så de på Rakfiskfestivalen i 2009. De holder høy kvalitet og jeg er glad for at Ørnulf Juvkam Dyve sa ja til å lage musikken. Dette har vært et dugnadsarbeid med mennesker tilknyttet Valdres, fortsetter Fürst.

Filmen ble til slutt vist med musikken til Dyve, innspilt med Staut som var utvidet med blåsere. Gutta i Staut var på spillejobb og ikke tilstede lørdag. Men Ørnulf Juvkam Dyve har svart på spørsmål om hvordan han har gått frem for å lage musikken til Trollelgen.



– Oppdraget var å lage et stykke som, tekstlig, tok utgangspunkt i filmens innhold. Jeg startet dermed med å skrive ned all forklarende tekst som stod skrevet på stumfilmens tekstkort. Dette ble ca. 5 tettskrevne A4-sider med tekst. Jobbet så med å finne essensen i denne teksten og kokte det ned til det jeg trengte i musikkstykket, forteller Dyve.

– Når det gjelder det musikalske satt jeg med en følelse av at jeg kunne bevege meg inn i det litt dystre og dramatiske tonelandskapet. Dette bærer både melodi, harmonikk og instrumentering preg av. Stykket avsluttes nokså monumentalt med store og tunge blåsearrangement - som et bilde på storheten i Fønhus sitt forfatterunivers, avslutter han.


Publikum kunne også se utstilling av bøker og andre gjenstander fra Mikkjel Fønhus. Foto: Rune Larheim



Foto: Rune Larheim



Nettsideansvar:  Reidar Schlytter