B

Reisebrev


Publisert:  07.02.16  
Thailand, februar 2016

FOR MER ENN HUNDRE ÅR SIDEN kom en flokk immigranter fra den kinesiske øya Hainan og slo seg ned her på den nordre delen av Samui.  Blant disse var besteforeldrene til vår vert Kobkit. Hans bestemor har fortalt ham om den farefulle og strabasiøse ferden i åpen sjø; den tok ca 2 måneder.

Kobkits foreldre, som nå er 89 og 93, bygde opp dette stedet med utleiehytter. Da vi to var her på øya  for første gang  (1994) eksisterte det bare som planskisser på ei lita brosjyre.  I løpet av de ca 20 åra har vær og vind og til dels dårlig vedlikehold gjort sitt;  det hele er nokså utdatert. Og det står jo i stil med oss to ! !   Den en gang så fine og velstelte hagen er et villniss. Men slik vil Kobkit ha det, for som han sier : ” Fugler og insekter trenger en skog”.  Så da så.

Kobkits omsorg og varme gjestfrihet gjelder også oss (sjøl om vi altså synes det er i meste laget med skog..!). ALLTID godt  å komme hit att til ”grenda vår” ! Tidligere gikk det en smal og støvete landevei her; nå er her fast dekke, og veien er forvandla til ei litt lurvete, men travel og trivelig sidegate mellom hovedgata og sjøen. En sjarmerende blanding av gammelt og nytt. Siste tilvekst i nabolaget er et 4 etasjer høyt leilighetshotell, malt i en skrikende og totalt usjarmerende blåfarge. Før var det en kostebinder som hadde denne tomta; nå har russere overtatt.

Etter mange opphold her er vi blitt kjent med mange i lokalmiljøet. En av dem er Arun Sri , som vi har kjent i 22 år. Gledelig gjensyn hver gang vi møtes, selv om det ikke ser slik ut på bildet av henne og Ove ! Liker ikke kamera !

Et eksempel på en som har gjort det bra er Khun Lek/ Mr. Pancake  Man. Tidligere reiste han rundt på øya med sin portable steikeplate på motorsykkel. Kveldens siste salgssted var alltid i nærmeste veikryss her, for der bodde både han og sykkelen i et bølgeblikkskur.

For 3 år siden fikk vi se at han hadde bygd seg et lite hus tvers over gata, så nå har han et stasjonært arbeids- og utsalggsted, der han oså bor. Lange køer hver kveld !  2-3  bord med  stoler har han også fått plass til.  Pannekaka heter egentlig ”roti”, og bortsett fra at den er flat, har den ikke noe til felles med vår norske . Smøres med tykk melk, sukker og evt bananskiver, sjokoladekrem eller hva du måtte ønske. Lek er en dyktig og hyggelig fyr !

Vi sendte reisebrev herfra i  januar 2013, så det er liten vits i å skrive så mye mer om øya og livet her.. Bortsett fra at 3 år har gått er egentlig alt som før … Den 7.-8. februar gikk vi inn i ”Apekattens år” etter kinesisk kalender. Mye smelling i den forbindelse !  Etter Buddhistisk tidsregning er det nå år 2559.

OM vi iblant synes det blir i varmeste laget, er det bare å tenke på vinterføret,  og på issvullene foran trammen vår !

Varme tanker og hilsener fra Ragnhild og Ove.


Vår "residens" til 192 kr pr døgn


Badebasseng  "i jungelen".


Ikke bare løvetannen som kan være nøysom..


På ett og samme sted kan en fylle både mage og moped...


Her kan en kanskje få knadd seg til himmels ?


Mr. Pancake


Godt stell for bestemors syltelabber...


Nøff-nøff


Snerten kar på besøk


Gode venner i hele 22 år !Foto: Ragnhild StrømmenNettsideansvar:  Reidar Schlytter