B



Publisert:  21.05.16  


Ga bort genuin fotosamling


Av Kåre Strande kaare@avisa-valdres.no 
Publisert: 21. mai 2016.
 

Einar Rustebakke fra Garthus festet både dagligliv og fest til filmrullen, og torsdag ble den genuine fotosamlinga og en rekke ringpermer med innsamlet stoff gitt som gave til Valdresmusea.


Arkiveres: Torsdag ble en hel bil fylt opp med bilder og permer i Rustebakke, og konservator Espen Olavsson Hårseth (f.v.), Christoffer Rustebakke og Per Ivar Stensæter pakket mange pappesker fulle. (Foto: Kåre Strande)

Rustebakke: Som journalist får man mange tips og oppdrag hver dag, men denne turen ble noe spesiell, i og med at Einar Rustebakke var journalistens kjødelige onkel, så er det sagt.

Einar Rustebakke ville fylt 100 år 25. november i år, og hva passer vel bedre enn å gi fotosamlinga til Valdresmusea i jubileumsåret?

Rustebakke døde i 1998
Einar Rustebakke kjøpte sitt første fotoapparat tidlig på 1950-tallet, og reiste mye rundt i Valdres, men også andre steder, for å ta bilder i ulike sammenhenger.

– Pappa brukte utrolig mye tid og penger av egen lomme for å forevige øyeblikk. Kanskje var han noe forut for sin tid. I hvert fall har både kona mi, Kari Torunn, og jeg fått høre etter pappas død i 1998 at han kanskje skulle levd i dag, og ikke på 1900-tallet, sier Christoffer Rustebakke, som opplevde at pappaen Einar ble sett på som en bygdeoriginal av flere, og nærmest ledd av, og ikke en ressurs som har etterlatt seg viktig skriftlig og fotografisk dokumentasjon.

Samlet også bilder fra andre
Samlinga inneholder cirka 5000 lysbilder samt en ukjent mengde fotoregistrerte papirbilder. Det vil si at bildene har opplysninger om fotograf, årstall bildet er tatt og hvor det er tatt; veldig ofte også med navn på personene på bildet. I tillegg samlet Rustebakke andre fotografers blinkskudd, som urmaker Anders Rundhaugs bilder. Sammen blir dette en kulturskatt som konservator ved Valdresmusea, Espen Olavsson Hårseth, vet å verdsette.

– Vi har ikke så mye bilder fra Sør-Aurdal i arkivet, så dette er en skatt for oss. Bildene er fra etterkrigstida, og fram til 1990-tallet, og bildene vil også bli arkivert digitalt, sier Olavsson Hårseth.

Til nytte for ettertida
Både Bettina Walser Garmann, som er fotoarkivar ved Valdresmusea samt Olavsson Hårseth og Per Ivar Stensæter ved Bagn Bygdesamling var til stede for å hjelpe til å frakte det betydningsfulle arkivet fra Rustebakke til Islandsmoen. Noe av det vil også havne på Valdres Folkemuseum på Fagernes, blant annet en rekke permer med bilder og litteratur om Mikkjel Fønhus.

– Vi gleder oss til å ta fatt på jobben. Det private har allerede Christoffer og søstera Lilly tatt til side, så blir det vår oppgave å digitalisere og systematisere arkivet, sier Walser Garmann.

Einar Rustebakkes arkiv

•Einar Rustebakke (1916–1998) samlet øyeblikk fra flere generasjoner til filmrullen
•Han samlet også avisutklipp gjennom hele livet
•Samlinga ble torsdag gitt til Valdresmusea, og bildene vil bli digitalisert på digitalt museum
•Givere er Einar Rustebakkes etterkommere


Gjennom årrekker har flere benyttet arkivet etter Einar Rustebakke,  når de trengte stoff og bilder til artikler / prosjektoppgaver m.m.




Ka­me­ra: Chris­tof­fer Rus­te­bak­ke hol­der fa­ren Ei­nar Rustebakkes før­s­te fo­to­ap­pa­rat i hen­de­ne, og det ble tatt tu­sen­vis av bil­der med nett­opp det­te ka­me­ra­et. (Foto: Kåre Strande)



Stor jobb: Foto­ar­ki­var ved Vald­res­mu­sea, Bet­ti­na Walser Gar­mann, har en stor jobb for­an seg med å di­gi­ta­li­se­re bil­de­ne i sam­lin­ga. Her pak­ker hun ned per­mer. (Foto: Kåre Strande)



Foto: Kåre Strande



Nettsideansvar:  Reidar Schlytter