B

            
Publisert:  31.08.15  

Opplandsbenken til AP på besøk i Sør-Aurdal

Reidar Schlytter

Mandag 31. august fikk Sør-Aurdal Arbeiderparti god hjelp til å foreta bedriftsbesøk i kommunen.  Stortingsrepresentantene Rigmor Aasrud, Stine Renate Haaheim og Tore Hagebakken hadde tatt turen fra Oslo for å hjelpe oss en hel dag med bedriftsbesøk.
 
Begna Bruk AS


Vi startet opp først ved Begna Bruk AS hvor vi ble godt mottatt av partikollega Per Reidar Kolsrud og leder for Begna Bruk Torkjell Waagaard. I tillegg fra arbeiderpartiet deltok Magne Damslora, Stig Solbrekken, Marianne Sand Hansen, Reidar Schlytter og vår ordførerkandidat Trine Adde Hansebakken. Torkjell holdt en grei orientering om  bedriften og kunne opplyse at de hadde vært igjennom en vanskelig tid med bl. annet økt transportkostnader for levering av flis.

Tidligere ble dette levert til Follum på Hønefoss, men transporten går nå til Halden. Økonomisk er dette et 0 prosjekt, men Torkjell ga klare signaler om at de nå ser lysere på framtiden. Bedriften søker nye veier for å finne alternative løsninger til å produsere andre produkter med flis og sammen med at betingelsene (lav oljepris og kronekurs) gjør at man nå ser bedre lyset i tunnelen.

Begna Bruk har investert mye i ny teknologi og framstår nå som en av landets beste sagbruk i sin klasse. Dette sikrer 50-60 arbeidsplasser i åra framover og kanskje enda mer.

Bilder fra besøket ved Begna Bruk AS
Norsk Massivtre AS


Neste bedrift vi besøkt var i naboområdet til Begna Bruk. Her ble vi møtt av daglig leder Arild Øvergaard.

Øvergaard orienterte oss om hva Norsk Massivtre AS produserer, massivtreelementer og massivtrebygg basert på norske materialer.
Siden 2008 har Norsk Massivtres produksjonen vært lokalisert i en stor produksjonshall ved Begna Bruk i Begnadalen. mens forretningsadressen er på Bekkestua. (Nå er adressen flyttet til Begna) Dette gjør våre produkter kortreiste, samtidig som vi har nært forhold både til kunder og til samarbeidspartnere og underleverandører.

Vi tror at massivtre har et uutnyttet potensiale i Norge pga. kort vei til råvarer, miljøaspektet og treets unike egenskaper som byggmateriale.

Bedriften har nå 5-6 medarbeidere, men etter innflytting i nye produksjonslokaler søker bedriften å investere i nye maskiner som
kan øke kapasiteten og på sikt kan dette igjen bety at det blir flere arbeidsplasser. Råmateriale kjøper bedriften fra Begna Bruk.

Bilder fra besøk Norsk Massivtre AS


PROMEK MEKANISKE VERKSTED AS3 dje bediftsbesøk stoppet vi på veien til Bagn og kjørte innom Promek AS. Dette er et mekanisk verksted lokalisert sør for Bagn i Valdres.
Her ble vi godt mottatt av Kjetil Stensæter som holdt en grei orientering om bedriften.
Bedriften leverer det aller meste av tjenester innen  sveising, vannskjæring, dreiing, platearbeid, hydraulikkslanger og stålkonstruksjon. Våre kunder på verkstedtjenester er i hovedsak industri, kraftverk, entreprenører og kommuner.

I butikken selges egenproduserte produkter som bålpanner og tilbehør, sporsettere m.m. I tillegg er bedriften autorisert forhandler av Honda og Husqvarna og vi har utsalg av motorsager, gressklippere, aggregat, snøfresere. Vi har valgt å satse på de produkter vi mener holder mål, slik at du som kunde skal bli fornøyd!

Vi har også egen nettbutikk, der vi bl.a selger våre egenproduserte produkter. Kjetil opplyste også at med plassering av bom mitt i kommunen hadde de registrert noe nedgang i besøkende og små oppdrag. Et klart ønske til politikerne, få fortgang med neste tunnel (Bagn-Bjørgo)slik at bommen kan flyttes så fort som mulig.

Bilder fra besøk på Promek AS
Solheim TrevareNeste stopp ble på Bagn, nærmere bestem hos Solheim Trevare som har etablert seg i nye lokaler i Bagn sentrum, nemlig i det gamle tresliperiet. Vi fikk en grei omvisning i produksjonslokalet av Ole Arne Kvålshaugen.

Solheim Trevare A/S er en bedrift i Sør-Aurdal som har levert dører, vinduer, kjøkken etc til østlandsområdet i over 60 år. Stort sett har produksjonen skjedd i lokaler i Reinli, men hoved produksjonen er nå etablert på sliperiet på Bagn.

Dyktige medarbeidere og en praktisk maskinpark gjør bedriften i stand til å løse de fleste oppdrag for kundene. Ingen oppgave er for stor og ingen er for liten.
Bedriften har som mål å levere kvalitetsprodukter som man er stolte av og kundene fornøyde med.

FrivilligsentralenSiste stopp for beriftsbesøk ble på Frivilligsentralen. Daglig leder Ester Kulterud orienterte om det frivillige arbeid i Sør-Aurdal og hvilke aktiviteter som ble gjennomført. Frivilligsentralen er organisert som en forening, og stat og kommune støtter opp økonomisk for å dekke lønn til en 100% stilling.

Dagen ble avsluttet med et godt måltid mat på Frivilligsentralen.

En oppsummering fra dagens bedriftsbesøk gjengir vi uttalelsen fra Stine Renate slik:

Det grønne gullet (skogen) i fokus på dagens bedriftsbesøk i Sør-Aurdal. Ingen ropte etter skattelette, men understreker viktigheten av målrettede støtteordninger og risikokapital. Derfor slår Arbeiderpartiet ring om regionale utviklingsmidler, Innovasjon Norge og kommunale næringsfond som skaper vekst i distriktene.


Vår ordførerkandidat i godt selskap med Rigmor, Tore og Stine Renate


Foto: Reidar SchlytterNettsideansvar:  Reidar Schlytter