B

Blikk for skyting: Odd Gunnar Kolsrud har skutt hele livet, men tok steget opp og ble seriøs og målrettet som veteran. Det har ført til at 74-åringen sanker medaljer i NM og nordiske mesterskap. Foto: Tony André Strande


Publisert:  23.07.14   



Bli kjent med mannen bak 30 NM-gull og 13 nordiske gull

Klipp fra avisa-valdres -Tony André Strande - tony@avisa-valdres.no

Skytter-Odd ble best i verden som veteranskytter.

BEGNA: Man skulle derfor tro at en skytter med Odds meritter og status har vært i toppen hele livet, men hans historie er ikke slik man gjerne forventer.

Etablerte seg under krigen

Odd Gunnar ble født ved Tørrgrimsplassen i umiddelbar nærhet til Haugsrud Bru i Begnadalen i 1939. Faren Magne var gartner, og formann i jordstyret, mens mora var heimeværende. Tidlig flyttet familien på seg. Fra Tørrgrimsplassen til eget hus på Kolsrud var det under en kilometer, men jula 1944 flyttet mor og far Kolsrud, med sine tre barn Tidemann, Odd og Ingebjørg 700 meter fra Tørrgrimsplassen og inn i splunkende nytt hus på Kolsrud – gardsområdet hvor Odd Gunnar har tilbrakt store deler av sitt liv.

Skogsarbeid og leik

For Odd Gunnar er det først og fremst tre ting han minnes fra barndommen:

– Det var mye leik, litt fotball, litt skyting og knallhardt skogsarbeid, forteller han.

Sjøl om han minnes at han syntes det var gøy med skyting, var det ikke en stor del av Odds liv. Hans første stevne deltok han på som 14-åring, og trente gjorde han aldri. Brorparten av fysisk aktivitet i ungdomsårene kom i form av skogsarbeid. Det startet han med i fjortenårsalderen, og bedrev det inntil han begynte på framhaldsskole i 1955.

Aktiv i forsvaret

Etter framhaldsskolen gikk han et år på Folkehøgskule på Leira, før han 10. januar i 1959 tok turen til Steinkjersannan og ble infanterist i Forsvaret. Der ble han skrevet ut som sersjant etter åtte måneders befalskurs, og ble mer erfaren med våpen. Fire måneders sersjantplikt utførte han på Maugstadmoen i Indre Troms, og det var her mye av kjærligheten for feltskyting startet.

– Jeg hadde vunnet en Gammel-Kragh i samlagsstevnet i 1956, som jeg fikk far til å gjøre om til feltvåpen mens jeg var på Maugstad. I 1959 fikk jeg debuten i Landsskytterstevnet i Kongsberg, mens jeg i
Blikk for skyting: Odd Gunnar Kolsrud har skutt hele livet, men tok steget opp og ble seriøs og målrettet som veteran. Det har ført til at 74-åringen sanker medaljer i NM og nordiske mesterskap. Foto: Tony André Strande 1960 ble nummer ni i brigademesterskapet på Sætermoen, erindrer Kolsrud.

Kona gikk bort

Skyting fortsatte han med som senior, men uten den store treningsiveren som kreves for å bli aller best, så kom aldri de store resultatene.

– Jeg prioriterte familielivet med min fantastisk kone Aud Odden. Vi giftet oss i 1966, fikk barn og etablerte oss i eget hus. Ved siden av jobben som snekker og nesten 30 år ved Begna Bruk ble det i grunn nok for en begnadøl, forteller han med glimt i øyet.

I 2004 så døde kona Aud etter å ha slitt med kreft over lengre tid. Døden kom ikke som et sjokk, men Odd ble trist, nedfor og følte seg tidvis alene etter å ha mistet sin livsledsager gjennom gjennom 40 år. Løsningen fant Odd i skytinga.

– Til jul i 2004 så investerte jeg i en lasertrener som jeg bruker i kjelleren. Den trente jeg 4-5 timer i uka på, i tillegg til stevner og annen skyting. Jeg ble veldig målretta, begynte å bruke mye tid på trening og stevner og ble ganske seriøs i forbindelse med både trening og konkurranse.

Resultatene kom fort for den ivrige skytteren, og det tente en ekstra gnist.

– Jeg ble fort så god at jeg begynte å konkurrere i seniorklassen istedenfor med veteraner. Mine beste resultater som senior på landsskytterstevnet kom derfor som 66-67-åring, gliser han.

Som 67 år gammel senior skjøt Odd normalt 242-244 poeng på 25 skudd. Det er 2-3 poeng bak de aller beste skytterne på Landsskytterstevnet.

Motivasjon fra fellesskapet

Skytteren bruker tilnærmet alle helger sommerstid på stevner. Disse foregår på steder spredt over hele Østlandet noe som medfører at han kjører over 40.000 kilometer årlig. Mange døgn i løpet av et år brukes på hytter eller hotell, og selv om han ikke mener penger er viktig har Odd regnet seg fram til at han bruker rundt 100.000 kroner i utgifter på skyting hvert år. Det er etter at sponsoren Lapua kom på plass.

Motivasjonen til å holde på henter han fra miljøet han befinner seg i:

– Skyttermiljøet vårt er bare helt fantastisk bra. Jeg stortrives med såvel de eldste som de yngste, og føler meg som en del av et fellesskap. Jeg har fått skyttervernner over hele landet i alle aldre, og får høre fra mange av deyngre at jeg er et stort forbilde for dem, forteller Odd stolt.

I tillegg til fellesskapet og vennskap fremhever Odd de gode resultatene som en sterk kilde til motivasjon.

– Å vinne er noe alle liker, og det å vinne gir deg en trygghet som gjør at du klarer å prestere gang etter gang uten nerver. Det vil jeg kanskje også si at er min største styrke, det at jeg kontrollerer nervene på en god måte.

Familiemannen Odd

Til tross for stort hell på skytterbanen er det ikke bare skyting som er viktig. Barnebarna på 20 og 17 år er favorittene til bestefar:

– Barnebarna bor på Nes i Akershus, men de er begge flinke til å besøke meg når de kan. Jeg vil si at de begge er unike, og jeg verdsetter dem utrolig høyt - selv om ingen av dem er aktive skyttere, avslutter en tilfreds Odd med et smil om munnen.


Neste uke deltar Odd Kolsrud på Landsskytterstevnet i Sandnes


Beste veteran: Odd slik vi er vant til å se han. Her mottar han en pokal som bevis på at han er norges beste veteranskytter Foto: Bjørnar Bråten Foto: Bjørnar Bråthen



Birøkting: Odd har bier som en stor hobby, og produserer over 100 kilo honning årlig på gården Kolsrud. Foto: Tony André Strande



Stolt: Odd Gunnar er særdeles stolt når han viser frem de nordiske ?medaljene sine utenfor huset på Kolsrud ved Begna. Foto: Tony André Strande



Lader sjøl: Odd Gunnar lader ammunisjonen sjøl i egen redskapsbu.
Foto: Tony André Strande






Nettsideansvar:  Reidar Schlytter