Publisert:  17.01.13

Ny TV serie "Ung i Villmarka"

Kundan Rockstad

Ny TV serien <Ung i Villmarka> fra Ulf Myrvold som jobber i "Ut i naturen" i NRK TV.

NB: Traileren til disse NRK programmene inkl. kjenningsmelodien <Finne skogen i se sjøl> fra Staut er på You Tube, se:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QlxiosARTLs.Pressemelding


Offline i Villmarka

Få med deg reality-tv på ekte vis hvor 10 ungdommer opplever stillheten, naturen, hverandre og hverdagens behov på gammelt vis i Fønhus sitt rike - ribbet for mobiltelefon, Facebook, musikk, internett og spill.

I Vassfarets sagnomsuste villmark blir 2 gutter og 8 jenter innlosjert alene på en gammel og nedlagt fjellgård, uten strøm eller vann, med utedo og bjørnespor utenfor døra. Gjennom ei uke filmes ungdommene hele døgnet mens de opplever hvordan litt av hverdagen til Mikkjel Fønhus - Norges kjente naturforfatter - måtte ha vært der han levde og skrev om sine mange opplevelser i villmarka.

For ungdommene skulle dette være ei uke med opplevelsen av å måtte bruke kroppen til fysisk arbeid og hodet til skrive tekster inspirert av Fønhus, men for alle ti ble det en opplevelse som endret dem for alltid. Det ble ei helt spesiell uke hvor etter at de kommer tilbake til skolen og sivilisasjonen igjen, gir utrykk for at – “det er det største vi har opplevd i livet”.

- “Det at vi fekk roa oss nok til å kjenne ordentlig på det å vere i naturen, ha moglegheita til å slappe fullstendig av, koble heilt fra, tenkje og kanskje kjede seg litt, utan at ein då med ein gong skal dra fram mobiltelefon eller andre duppedittar for å underhalda seg.
– For når ein har smarttelefon tilgjengeleg 24/7 så fyllast lett alle små lommer av tid i kvardagen opp av tilfeldig nettsurfing, noko som gjer at ein får stimuli heile tida, i staden for å berre slappe av ei lita stund”, sier en av deltakerne.

Dette er ekte reality, uten instruksjon eller intriger, men fylt med spennende oppdagelser av hverandre og villmarka, med daglige utfordringer og kreativt samarbeid på nye måter.

Serien som har fått navnet <Ung i Villmarka> sendes på NRK i “Ut i naturen”, siste tirsdagen i januar og første tirsdagen i februar nå i 2013. Programmene kommer også på NRK nett TV etter sendedatoene. Følg TV serien ungdommen på facebooksiden for TV programmene, se:

https://www.facebook.com/UngIVillmarka

En smakebit av TV serien og kjenningsmelodien finnes med Traileren fra NRK som er lagt ut på You Tube, se:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QlxiosARTLs.

Faktaboks:

Bakgrunnen for prosjektet er en skrivekonkurranse arrangert av Aschehoug forlag, hvor den av de ti deltakerne som leverte den beste novellen etter oppholdet i villmarka ville motta en premie på kr 20.000,-.

Åtte jenter og to gutter fra Valdres videregående skole og Valdres folkehøgskule tilbrakte i april 2012 ei uke på en øde, nedlagt gård på Bjørke i Vassfaret, med både utfordringer, gleder og nye oppdagelser gjennom aktiviteter som garnfiske i snøvær, tømmerhogst med eldgamle redskaper og overnatting i et bjørnehi.

Ungdommene er inspirert av norges største og kjente villmarkens forteller i norsk litteratur Mikkjel Fønhus (1894-1973) http://www.mikkjelfonhus.no som har solgt 1,8 mill bøker med over 80 titler og oversatt til flere enn 10 språk. Nå, 40 år etter hans død vandrer de i hans fotspor på jakt etter inspirasjon slik han opplevde det. 

Det er bandet Staut – kjent fra over 70 konserter rundt om i Norge i 2012, samt flere TV opptredener, som har laget kjenningsmelodien <Finne skogen i se sjøl> til denne TV -serien.

Vennlig hilsen fra Ulf Myrvold i NRK, “Ut I naturen”, <ulf.myrvold@nrk.no> mobil: 995 00 132.
Ungdommer i Vassfaret


Her kan du lese hele pressemeldingen, klikk her...

 
FOTO:  Thomas Mørch


Nettsideansvar:  Reidar Schlytter