Reisebrev fra Vietnam 07.04.12Publisert:  07.04.12

Hei alle sammen !

Ove og Ragnhild Strømmen

Etter  ca 3 mnd her i Fjerne Østen lakker vår vinterdvale mot slutten, og vi setter kursen mot Den Norske  Våren.
Fint har vi hatt det her !
 
I hele 3 uker bodde vi i fjellbyen Dalat; to av oss var der i fjor, og sendte reisebrev derfra 17/3, så oppholdet i år farer vi over med haralabb... Som flere steder vi har bodd, fikk vi også her masa oss til rom vegg-i-vegg, med felles balkong. Innkjøp av billig bord og løyve til utsetting av hotellets gode stoler gjorde balkongen til et trivelig felles uterom. Alltid friske blomster på bordet, for Dalat er VietNams blomsterby.
 
Byen ligger 1.500 m.o.h., varmere klær trenges i høyden, så her var det garnbutikker ! Kari og Ragnhild hadde med  nødvendig utstyr, og vi kjøpte oss morsom tidtrøyte i form av lekkert strikkegarn. Mange nye "modeller" ble skapt her, og all våre produkter ble gitt bort før avreise.

Også her ble det en tur med kabelbane, 2,3 km med nedsikt "over skog og hei". Magne leide MC et par ganger, og gjorde seg lommekjent i og rundt denne byen som går bakke opp og bakke ned, i kroker og svinger. Vi tok også turer med bil & guide alle fire; mye interessant å oppleve  i området !
 
"Åttebladrosa" som vi trodde var norsk, er svært utbredt her i VietNam. Den blir brukt som dekorasjon både her og der: På vegger, skap, golv, strikkeplagg osv.
Og hakekorset/svastika som Hitler har gjort til et skrekkens tegn, er her i Asia et svært gammelt hinduistisk tegn som symboliserer "Lykkebringer".
 
"Siste verset" tar vi her i Saigon, republikken Sør-Vietnams gamle hovedstad. Ei heksegryte med ca 8 mill. innbyggere og ca 5 mill mopeder. Etter at Vietnam-krigen var over og kommunistene overtok i sør den 30. april 1975, ble navnet på byen endra til Ho Chi Minh City (HCMC), men på folkemunne er det fortsatt Saigon som gjelder. Her er mye å se og oppleve, men dagene går fort, så vi må bare plukke ut og velge.

Langfredag var Magne og Ragnhild  på tur for å se på tunnellene som VietCong holdt til i under krigen mot Sør-Vietnam og USA. USA stilte med bomber og helikoptere og moderne håndvåpen, mens VietCong-soldatene gjorde nytte av sine små og lette kropper; de gjemte seg  i disse lange og trange tunnellene og åla seg fram, og førte sin krig derfra. Deres våpen var bl.a. alle slags finurlig uttenkte menneske-feller. Her var lasarett, flere kjøkken, kommandosentraler og "våpen"- fabrikker.Området vi besøkte har ca 250 km med tunneller. Vi var med og "gikk" ei strekning på 100 m, dvs vi gikk med bøyd rygg og krokete knær, så på huk, og til slutt på alle fire. Trangt var det ! Og godt å komme opp "i verden" igjen !
 
Vi håper dere alle har hatt ei fin påskeuke !

Ses til våren !

Varme hilsener fra KROM.Dalat, flytende blomsterbed


Dalat, jordebær


Dalat, nedsikt fra taubane


Grilla gresshopper, velbekomme !


Jomfru Maria, omringa av duer ved Notre Dame i Saigon


Nedgang til VietCong-tunnell


Noe av Kari og Ragnhilds balkong-produksjon


Saigon 3.april, god mottakelse !


Saigon-trafikk


Ser bokstavlig talt innvikla ut, men er sikkert ok !


Svastika under en kjempe Buddhas fotsåler !


Vår gate i Saigon


Åttebladsrose på golv !


Åttebladsroser som veggdekor !


 
FOTO:  Ove og Ragnhild Strømmen


Nettsideansvar:  Reidar Schlytter