Reisebrev 


Publisert:  15.05.12 Reisebrev fra Nord-Norge

Ragnhild Strømmen


HELDIG var mormor Ragnhild, som noen maidager fikk være med datter /student Torunn til Nord-Norge, for å ta seg av vesle Scott Elias på 2 mnd !

Mens mamma'n i 3 dager sleit skolebenken ved Forsvarets Studiesenter i Bardufoss, trilla vi to rundt med barnevogn, omgitt av grønn barskog, gammal snø og med de mektige Istindan i det fjerne. Alle tre fikk svært god forpleining hos datterdatter Silje fra Vang i V., hun jobber også i Forsvaret.
 
Dette var min aller første tur til denne vakre landsdelen; nesten skam, så gammal som jeg er . .
.
På returen kosta vi på oss reise med Hurtigruta "Nordlys" fra Finnsnes til Bodø, en flott opplevelse ! Mange spennende stopp : Sortland, også kalt "Den blå byen", videre Stokmarknes, som regnes for å være Hurtigrutas "fødested". Den aller første turen gikk med skipet "Vesteraalen" i 1881, og prisen på skuta var 20.000 kr. Det 26 km lange Raftsundet var en spesiell naturopplevelse ! Og under avstikkeren inn i den trolske Trollfjorden  ble det servert trollkrem på øverste dekk.
I Svolvær, "Lofotens hovedstad" ble det en kikk på isskulpturene der. En kald fornøyelse, men fint var det !
 
Bodø var siste stopp før flyturen mot sør.
For 9 år siden ble Ove og R. kjent med trivelige Unni og Tor fra Bodø (i Malaysia faktisk...) I god tid før avreise nordover ringte jeg dem og spurte hva vi burde se/oppleve i byen.

Og det ble full "oppvartning" i de nesten to dagene vi var der, med middag i heimen, gåturer på by'n, og fine bilturer i området ! Fra Rønvikfjellet såg vi utover byen og havet, til øya Landegode, og mot Børvasstindan i det fjerne. Det er hele 13 av dem, og Store Åselitind rager 1177 meter over havet.

Det ble også en tur til Saltstraumen, et gedigent "boblebad", som vi bare hadde hørt om og sett bilder av. Sterke krefter i sving her !! Mange fine stopp under bilturen, og mye interessant fikk vi  se og høre om.
 
Vi tre generasjoner bodde på det som bl.a. har gått under navnet Grand Hotell. Deler av bygningen skriver seg fra den tida da Bodø het Hundholmen, bebodd av et par hundre sjeler. Under utviklinga av stedet trengtes håndverkere av ymse slag.

Fra en av Slidrebygdene i Valdres kom den unge smeden Tron Qvale i 1823. Smie ble bygd, og det er den som seinere ble gjestgiveri og så hotell. Her satt Knut Hamsun i sin skrivestue og la siste hånd på "Markens grøde", og en stor del av boka "Segelstad bru" ble også skrevet her.
 
Ordet "mangfoldig" er ofte brukt i Hamsuns verker, og dette ordet kan også brukes om trivelige Bodø by med omegn ! !

Punktum i nord ble skyss til flyplassen, besørga av gjestfrie Unni og Tor.
 
HEIA NORD-NORGE ! ! !
Hilsen Scott Elias, Torunn og Ragnhild.Bøvasstindan i det fjerne

Fra den blå byen


Hurtigruten NORDLYS


I farta gjennom Lofoten


I Raftsundet


Isskulptur i Svolvær


Istindan i Troms, 1483 moh


Landegode


Saltstraumen


Saltstraumen Bru


Svolvær


To fornøyde passasjerer


Trollfjorden


Trollfjorden 2 
FOTO:  Ragnhild Strømmen


Nettsideansvar:  Reidar Schlytter