Publisert:  20.09.12

Hvem kom først? Høna eller egget?

 Trine Adde Hansebakken

Vi i Begnadalen barnehage har hatt ett spennende prosjekt de siste 4 månedene. Hva kom først høna eller egget? For vår del var det, det siste. For hønene som har lagt ”våre” egg har vi aldri sett. De var importert i fra snille hønsebønder på Leiskogen og Etnedalen. Vi fikk 32 egg. De ble gjennomlyst av hønsebonden i fra Etnedal, etter noen dager, og de som det ikke var kylling i, ble fjernet. Vi hadde lånt oss rugemaskin og fått riktige egg og disse har vi møysommelig snudd 2 ganger om dagen.

Så endelig en dag så den første kyllingen dagens lys. Etter å ha ventet tålmodig i 21 dager kunne vi få hilse på noen søte små kyllinger. Vi fikk se den ene kyllingen etter den andre kakket seg ut av egget. Det var stor ståhei, spenningen sto i taket, den var til å ta og føle på. Det var jo nesten helt magisk å få lov til å oppleve dette. Rykte spredde seg fort, og alle skolebarna i Begnadalen kom og for å se.

Jeg vet ikke om det er noen foreldre som har fått lov til å lavere av barna sine heller. Alle måtte komme og se! Etter en stund i rugekassa ble kyllingene flytta over i et bur som vi hadde stående noen dager. Det ble hele 14 kyllinger vi fikk ruget frem. Det første ungene gjorde når de kom i barnehagen om morgenen, i den perioden, var å se til kyllingene. De måtte mates og ha nytt rent vann, buret renskes for møkk, og ikke minst kyllingene måtte holdes og koses med av barna.

Da det ble sommer og ferie i barnehagen var vi så heldige å få flytte de 14 kyllingene til en gård her i dalen. De hadde ganske nylig startet med høns selv, og vi kunne ha våre hos dem. En av kyllingene tålte ikke flyttingen, så den måtte avlives med det samme den kom frem på gården. Vi har fått komme på besøk for se hønene, vi har matet dem, gitt de rent vann, men å holde de nå, tillot ikke sjefshanen på gården!

Det er jo en kjent sak at alle haner ikke har livets rett…….. det er jo hønene som er de produktive og som får lov til å bli. Av kyllingflokken vår var det 6 hane kyllinger, de ble slaktet. Vi fikk de til barnehagen for å ribbe dem. Hvordan lærer barn best? Jo gjennom å se, ta på, høre om, lukte på og å få lov til å delta i hele prosessen. Hele sanseapparatet var til stede. Mange barn i dag tror jo at maten blir til i butikken. Det er de erfaringene de har gjort seg.

Vi ønsker for barna her i Begnadalen at de skal lære gamle mat tradisjon, om hvordan det blir til og at det ikke bare kan gjøres ved å gå i butikken og kjøpe. Vi kunne ikke servere disse kyllingene i barnehagen, da de ikke var kontrollert av mattilsynet, men jeg kan sitere en tidligere kjendis kokk som sa følgende på tv for mange år siden ”vi jukset litt”. Kyllingen som ble servert til lunsj i barnehagen var kjøpt i butikken, kontrollert, og var i skjønneste orden. Men det barna ikke vet er at det ikke er den samme. Det er læringen, erfaringen, opplevelsen og deltagelsen som er den viktigste for oss her. Det har imidlertid vært svært spennende for liten og stor og få lov til å være med på dette prosjektet.

Det er ikke bare dette prosjektet vi lærer om mat produksjon og kultur. Vi høster frukt og bær for å lære barna om safting og sylting. Når vi nå snart skal plukke poteter, skal vi lage lomper og til jul skal vi lage sylte, rull og julepølse. Vi bruker da råvarer som vi kjøper hos slakteren, men vi snakker om hvor tarmene kommer fra og hvilke dyr som gir oss kjøtt til produksjonen vår. Dette er noe vi har drevet med i mange år. Det er tidkrevende, men til gjengjeld svært læringsrikt.


Eggene i rugekassa.


Vemund og Willma gir kyllingene rent vann og ser til at de har det bra.


Her er alle de 14 kyllingene.


Emma tør holde en i hendene, mens Annika nøyer seg med å ha en i fanget.


Harald, Vemund og Ronja med kylling i hendene.


Harald koser kyllingen til kinnet sitt, mens Vemund ser på de andre.


Ei høne og en hane kylling på gården en dag vi var på besøk.


Annika gir kyllingen mat, men først må hun smake selv. Mais er godt for flere enn kyllingen!


Elvira gir de mat, noen andre barn har hentet rent vann i bøtta.


Ronja, Hermine, Ellionor og Milla følger spendt med når Kari Anne snakker om kylling slaktet.


Wilma, Sivert følger med Ada som syntes i kyllingene lukter.


Kyllingen blir dryppet i kokende vann for at den skal bli lettere å ribbe.


Ronja og Vebjørn følger spendt med når kyllingen blir dryppet i vannet.


Vemund og Sivert ribber kyllingen.


Mila og Hanne plukker fjær.


Ronja viser stolt frem kyllingen som er ribbet.


Kari Anne tar ut innmaten i kyllingen



 
FOTO:  Kari Anne - Hans og Trine.


Nettsideansvar:  Reidar Schlytter