Reisebrev


Publisert:  23.02.11  

EN TROPISK HILSEN FRA VIETNAM.
 
Omtrent 15 km sør for Cambodsja ligger VietNams største øy, Phu Quoc, på fasong som en "omvendt dråpe i havet".
Nesten 50 km er det fra nord- til sørspiss, og nesten hele øya er  omkransa av hvite strender og vaiende, slanke kokospalmer.
Hit kom vi den 15. februar, med propellfly fra Saigon, reisa tok omtrent 1 t.
 
Livet her er svært forskjellig fra fastlandstilværelsen ! Bare "hovedstaden" Duong Dong har asfalterte gater, ellers er her røde grusveier.

Privatbilisme er det nesten ikke her, det er tohjulingene som rår, med og uten motor.
Hovedinntektene kommer fra fiske, produksjon av fiskesaus, og kulturperleoppdrett i østers. Og så er det her pepperen gror! Store plantasjer inne på øya. Etterhvert  det det blitt mer og mer turisme her også.

Når her kommer internasjonal flyplass innen få år betyr nok det  slutten for den opprinnelige idyllen...
 
Langs vestkysten ligger det ganske tett med ferieboliger i flere prisklasser. De 4 første dagene på øya bodde vi i stråtekt hytte under ei høy kokospalme. På stammen farta firfisler opp og ned. Det har absolutt sin sjarm å sitte barbeint i sjøkanten og spise middag i solnedgangen !

Men det kan bli nok av alt ... Faktisk litt kjedelig om kveldene, med for dårlig lys til å lese, og vi har egentlig glant nok på hverandre. Ikke noe annet å finne på enn å prøve å sove, og det kan det også bli nok av.. Det hendte vi la oss kl 7 om kvelden !

Så vi bytta bort strandlivet til fordel for livet her i byen Duong Dong. Her er det mye mer å se på, og mye mer komfortabelt til lavere pris. På stranda bodde vi primitivt for 260 kr pr d., her betaler vi ca 175 kr. Og her har vi sjø, palmer og frokostkafè rett utafor vinduet, og flatskjerm-TV inne, må vite... Kjekt å ha, i hvertfall nå som det skjer så mye dramatisk rundt om i verden.
 
Duong Dong kan vel være på størrelse med Hønefoss, og også her slynger det seg en elv gjennom byen. Om dagen ligger det tett i tett med fiskebåter flere 100 m oppover elva. På formiddagene sitter fiskerfamiliene og greier garna, enten i båten eller på land. Om kvelden stikker de til havs.

Som i mange andre asiatiske byer er det på markedet om kvelden folk samler seg. Det rigges opp boder her langs en ca 200 m lang gatestrekning, og praten og handelen går til langt på kveld. Her selges velsmakende retter fra havet, perlekjeder i rekker og rader og forbruksvarer av alle slag. Dette er Østens svar på shoppingsentrene i Vesten ( Men selvfølgelig er det store kjøpesentre i mange av byene på fastlandet, faktisk noen som er mye større enn noen vi har sett i Norge !).
 
 Vi har ennå ikke bestemt oss for når vi vil forlate øya, men neste stopp blir kanskje byen Da Lat på fastlandet, som ligger ca 1500 m.o.h. Det blir i såfall en ganske stor kontrast fra tropetilværelsen her !
 
Nå får dere kose dere med Ski-VM på TV !

Varme hilsener fra Ragnhild og Ove i Austerled.
 

Ove


Ragnhild

Her kan du få se en billedkavalkade fra VietNam, klikk her...

Red. takker for reisebrev og bilder fra turen til VietNam.
 
FOTO:  Ragnhild og Ove Strømmen


Nettsideansvar:  Reidar Schlytter