Publisert:  01.04.11 Kongeørn i Sør-Aurdal

Reidar Schlytter

En ivrig amatørfotograf fra Begnadalen har tatt noen fine bilder av Kongeørn langt inne på åsen et eller annet sted i Sør-Aurdal. Det er nok mange som har observert disse mektige fuglene sirklene over bygda, og det er derfor flott at fotografen har kommet så nær at han har fått tatt bilder. 

Beskrivelse 

Kongeørna har en kroppslengde på 80 - 95 cm og et vingespenn på 190 - 225 cm. Hannen er mindre enn hunnen, og hannen veier 2,8 til 4,5 kg, mens hunnen veier 3,8 til 6,6 kg. Klørne er i overkant av 5 cm lange (gjelder indre og bakre klo). I stup kan kongeørna oppnå en hastighet på ca. 150 km/t. Kongeørna har flere underarter, Aquila Chrysaetos Canadensis er verdens største registrerte Kongeørn. I vild tilstand var ørnen 102cm lang og veide hele 9kg.

Den voksne kongeørna er mørkebrun med gyllengul isse og nakke og er utfarga etter om lag seks år. Kongeørna er forplantningsdyktig etter fem-seks år og paret holder sammen i livslangt «ekteskap». Ungfuglen har lyse felt både på under- og oversida av vingene. Det er vanlig at folk forveksler kongeørna med den mye mindre fjellvåken, som har lysere vinger med en karakteristisk mørk flekk under vingeknoken.

Utbredelse og levevis

Kongeørna er utbredt i Europa, Asia, Nord-Afrika og Nord-Amerika.

Kongeørna er revirtro og bruker samme reiret år etter år. Enkelte år kan de stå over hekkinga. Andre år kan de bruke reservereiret som de har et annet sted. Havørna og hønsehauken kan også ha reservereir. Reiret legger kongeørna helst på ei hylle med overheng i en bratt fjellvegg, eller i toppen av ei stor gammel furu eller gran. Reiret kan veie opptil 700 kg.

Rovfuglene starter ruginga når første egget er lagt. Andre egget legger de to eller tre dager senere. Det blir derfor en aldersforskjell på ungene, og bare den som ser på de voksne når de kommer med mat får servering. Den minste blir kua av den største, og sulter som regel i hjel. På denne måten vokser det som regel opp en unge i hvert reir. Rugeperioden varer i 40-45 dager og ungen blir i reiret i 70-80 dager.



To ørner kommer seilene inn mot åte som er lagt ut.

 
Har landet på byttet og overvåker omkretsen med skarpt blikk






 
FOTO:  En Begnadøl


Nettsideansvar:  Reidar Schlytter