Publisert:  09.05.11

BSB

Britt Mykleseth

Elevbedrift ved Begnadalen skole, 3., 4. og 5.mai 2011.
(Begnadalen skole er en tredelt skole, med 47 elever skoleåret 2010-2011. Det er 27 elever i 5.-7.klasse)

Det har vært elevbedrift i år, som i fjor.

Forarbeid:

1. Foreldremøte, der det blir undersøkt om det er interesse for at skolen skal gjennomføre elevbedrift for 5.-7.klasse, med mulighet for hjelp fra foreldrene. Foreldrehjelp er en nødvendighet i så små skoler som vår.
2. Utlysning av jobber, blant elevene i 5.-7.klasse, med søknadsfrist.
3. Intervjuer til lederstillingene, som er administrerende direktør, viseadministrerende direktør og markeds- og salgssjef. Intervjuene gjennomføres av ansvarlig leder for bedriften (lærer) og rektor.
4. Tildeling av disse jobbene.
5. Så blir disse lederne med lærer på intervju til avdelingslederstillingene og medarbeidere på avdelingene.
6. Utlyst navnekonkurranse. Navn på bedriften. Vinnerutkastet får en premie. (Vinnerutkastet er overskrift i artikkelen her)
7. Kunngjøring av avdelingsledere og deres medarbeidere.
8. Bestemme produkter. I år ble det: Skolebrød på kjøkkenavdelingen, handlenett på brukskunstavdelingen og kjeleunderlag og vaffelvipper på sløydavdelingen.
9. Ordne innkjøp og utregning av priser. Innkjøp ordnes av en mor og den voksne med ansvar for elevbedriften. (Voksen hovedansvarlig: En tidligere kollega av rektor, nå meget aktiv pensjonist). Elevene regner ut kostnad pr. produkt, blir enige om fortjeneste, og regner ut utsalgspriser.
10. Markedsundersøkelse blant foreldre og bygdefolk, med bestilling av produkter.
11. Elevbedrift i uke 18, tirsdag og onsdag: Normal lengde på skoledagene, men bare produksjon på avdelingene.
12. Torsdag: Utsatt skolestart, produksjon. Salgsmesse med kafé fra kl. 16.00-19.00.
13. Gjøre opp status på fredag.
14. Overskudd går til turer og andre sosiale tiltak for klassene.

Her er ledelsen ved Begnadalen Smak og Behag:
 

Ansvarlig voksen leder:    Visedministrerende        Regnskapssjef Ingrid
Ole Gjerdalen.                  direktørAnine,                 med to ferdige
                                         og
administrerende         handlenett.  
                                         direktør Elin


Voksne ansatte fra skolen som deltar: Camilla Ingrirud, Elisabeth Sukke Sætrang, Kari Anne Haugrud, Unni Listerud Hansson, Synnøve Gabrielsen og Britt Mykleseth.

Her er kopi av skjemaet vi sendte ut til de foresatte for å få hjelp.


Det meldte seg nok foresatte, slik at bedriften lar seg gjennomføre.

I år heter bedriften: Begnadalen Smak og Behag, BSB. Logo ble laget, og vinnerutkastet gav en mini reiseradio i premie. Vinnerutkastet er laget av Mina Sofie Schlytter.

Slik ser logoen ut i år:



Medhjelperne fikk brev på fredag om når og på hvilke avdelinger de skulle delta på bedriften.

Bestillingslister med beskrivelse av varene ble sendt ut på onsdag i uke 17. Allerede torsdag begynte bestillingene å strømme inn til ledelsen i bedriften.

TIRSDAG 03.05.2011: Første dag i årets bedrift.

Elevene møter til felles info. Arbeidslagene er kunngjort på forhånd. Hver avdeling har sin leder. Denne er ansvarlig for at arbeidet blir gjort på en tilfredsstillende måte.
Elevene var blide og fulle av arbeidsvilje. Alle gikk til verket med positiv innstilling.

Kjøkkenavdelingen:
Her var det kommet inn bestilling på mer enn 700 skolebrød. Denne gjengen hadde derfor et veldig stort arbeid foran seg. De startet med godt mot. De hadde på forhånd fått låne to kjøkkenmaskiner, noe som var helt nødvendig med så stort antall skolebrød som skulle produseres.

To ivrige elever.                Avdelingsleder Synne i     Synnøve viser kake-
Marie og Kristoffer D.         lyst forkle. Siri foran          pensling. Synne tar overblikk
                                           og Silje Merethe  bak.       Silje Merethe pensler, Ole
                                                                                      Edvard tar en fortjent pust
                                                                                      (ved vinduet)



Første dagen klarte de å lage ca. 300 skolebrød. Alt gikk imidlertid ikke på skinner, for det viste seg at det var lekkasje i rørene fra den ene oppvaskkummen. På skolekjøkkenet vårt er det bare en komfyr, og to hybelkomfyrer. Hybelkomfyrene kunne ikke brukes. Så fikk vi bruke SFO sin komfyr, flere klasserom unna, samt at barnehagen lånte oss sin komfyr. (Barnehagen og skolen har felles bygg) Det ble mange skritt med brett med ferdighevede skolebrød, samt henting av ferdigstekte skolebrød. Jobben ble å passe på at alt ble passe stekt. Det gikk heldigvis bra.
Neste dag ble produksjonen omlag den samme. Arbeidsmoralen var stor, og humøret på topp! Dette var gøy! Alle var stolte av produktene de klarte å lage. Flott gjeng, og heldigvis flinke voksne til å være med å ta i et tak.
Siste dag var innspurt, og innsatsviljen var enda større enn tidligere. Produksjonen endte på litt over 800 skolebrød. Alle ble solgt!

Brukskunstavdelingen:
Her kom det bestilling på ca. 70 handlenett, så det var tydelig at folk ser behovet for å bytte ut plastposene. Her var miljøfaktoren stor.
Dette ble en utfordring. Det var kjøpt inn stoff til maks 50 handlenett. Da tro foresatte til, og sponset oss med mer stoff. Elevene sydde så raskt de klarte. Guttene mestret dette like godt som jentene.

Kristoffer ved                               Ole Kristian klarer også dette.
symaskinen.

                               

Arbeidsinnsatsen var super. Noen sydde sik-sak, noen brette kanter, og strøk dem ned. Noen feste hanker, og noen tok seg av pynting. Første dagen klarte vi bare å få fullført 5 handlenett, og det gav en liten nedtur. Men, heldigvis, var det mange halvferdige produkter. Neste dag steg produksjonen voldsomt, og nå hadde vi nådd ca. 40 nett. Resten var påbegynt. Nå var humøret steget mange hakk, men noen elever syns at 5 min pauser hadde vi da ikke tid til! Her må det jobbes, sa de. Nyttig lærdom. Vi klarte å produsere bestilt antall, men fikk ikke noen å selge på salgskafeen. Alt var forhåndsbestilt. Det er viktig å se hva som faktisk er mulig å produsere også.

Sløydavdelingen:
Her var det kommet bestilling på over 80 kjeleunderlag, og mer enn 50 vaffelvippere. Produksjonen gikk så støvskya stod! Her ble kappet, boret og pusset, både med pussemaskin og sandpapir. Avdelingslederen var nøye med at produktene var skikkelig utført. Flott.
Det viste seg at vi også her hadde beregnet å få solgt mindre enn vi fikk bestillinger på. Arbeidsinnsatsen måtte være på topp for å fullført oppdragene. Underveis fant noen elever ut at de kunne lage en forenklet utgave av kjeleunderlag, der de brukte et kvadratisk trestykke, som ble pusset og rundet i hjørnene, samt pyntet med svipenn. Pynten var firmalogoen i kanten. Dette ble for øvrig gjort på alle kjeleunderlag.


Avdelingsleder ved      Martin og Ludvik        Syver og Jonas har
pussemaskinen,           pusser med                 funnet en behagelig
Marius i bakgrunn        
sandpapir                   arbeidsstilling.


Salgskafe:
Her ble varene levert ut til de som hadde bestilt varer til torsdag. Noen hadde ønsket levering på tirsdag og onsdag, og de hadde jo da allerede fått varene sine.
Dette er en kafé der folk kommer og går, kjøper og drar hjem. Det er anledning til å kjøpe kaffe, brus og skolebrød. I tillegg selges det rykende ferske vafler. Her gikk det unna, og praten gikk rundt bordene. Siden tilbudet om kjøp hadde gått ut på nettsiden begnadalen.no, fikk vi besøk av mange flere fra bygda. Vi fikk bare positive kommentarer om aktiviteten, og alle mente at dette var et tilbud som måtte bli en tradisjon for skolen vår.

Praten går rundt bordene, og           Salget går strykende.
folk koser seg.


Her er et knippe av hjelperne våre. Det stilte både fedre, mødre og lærere som hjelpere.

Mor Marita stråler som          Lærer Kari Anne hjelper      Mor Mona bretter og 
ei sol.                                    til på sløydavdelingen.         
stryker  handlenett.                             
 
Vi er spente på hva overskuddet blir. Etter salgskvelden ble det telt opp over 14.000 kr. Da er ikke alle regninger betalt, men vi får nok et flott overskudd. Da er turen til Tusenfryd for 7.klasse i boks. 5. og 6.klasse får andre belønninger for sin innsats, slik som turer i nærmiljøet, med grilling, leik og kos.
Alt i alt var dette et vellykket arrangement, som elevene sa vi måtte fortsette med, slik at de som er 5.-7.klasse neste år også får en slik opplevelse. Alle de foresatte og lærerne er også positive til å gjøre dette til et fast innslag i skolens årshjul.
                           
Skrevet av Britt Mykleseth, rektor.




Administrasjon i Elevbedriften Begnadalen Smak og Behag


Foreldre hjelper til med produksjon av kjeleunderlag


Produksjon av boller og kaker




Det ble servert kaffe og kaker under salget av produktene 


Kontroll av varesortimentet

Her kan du sen en billedkavalkade fra Elevbedriften Begnadalen Smak og Behag, klikk her....


FOTO:  Britt M / Reidar S.


Nettsideansvar:  Reidar Schlytter