Begna elv


Publisert:  27.11.11
Radiomerking av fisk i Begna elv.

Chr. Rustebakke

Her en statusrapport om radiomerkingen og forsøksfiske i Begna fra Jon Museth NINA som det er skrevet om tidligere i høst. Vedlagt er et bilde av “storfisken” på 4,6 kg som er merket med utvendig radiosender.
 
Mvh
Sør-Aurdal grunneierlag Begna Elv
 
 

Statusrapport
 
Norsk institutt for naturforskning har radiomerket 39 gytefisk av ørret (28 – 72 cm) som ble fanget i fisketrappa ved Eid kraftverk høsten 2011. Hensikten med prosjektet er å få bedre kunnskap om ørretens vandringer i Begna med spesielt hovedfokus på mulighetene for nedvandring forbi kraftverket. Oppdragsgiver er Oppland Energi og undersøkelsene utføres i samarbeid med Fylkesmannen i Oppland. Den radiomerkede fisken har blitt peilet fra bil 2-3 ganger i uka. Fisken viste en markant oppstrøms forflytning etter merking og posisjonerte seg raskt på gyteområder fra 3 til 17.5 km fra Eid kraftverk. Så langt har undersøkelsen vist at det er mange gyteområder i elva. To fisk vandret raskt opp til området ved kraftverksutløpet ved Bagn sentrum, bl.a. den største fisken som var en hann på 72 cm og 4.6 kg. Fra slutten av oktober begynte de første fiskene å vandre ned igjen fra gyteområdene i elva og per 16. november 2011 har tre ørret passert Eid kraftverk på nedvandring og ytterligere 19 fisk står i området oppstrøms dammen. De tre ørretene som har passert dammen på nedvandring står fra 2.5 – 9 km nedstrøms. Fisken vil bli posisjonert videre utover høsten / og vinteren. Radiosenderne varer til ut på forsommeren slik at vi får med oss eventuell nedvandring i forbindelse med vårflommen.

 Det er tatt skjellprøver av all radiomerket fisk og i tillegg er det tatt skjellprøver av ytterligere 30 ørret fra trappa. Disse analyseres for alder og vekst nå. Den største ørreten (72) cm var 9 år og hadde hatt markant bedre vekst enn de øvrige.

Det ble gjennomført et forsøksfiske med NINA’s elfiskebåt i Begna den 29. og 30. september 2011. Disse undersøkelsene ble initiert og finansiert av Foreningen til Bægnavassdragets Regulering. Det ble fisket én dag oppstrøms Eid kraftverk ved Bagn sentrum og nedover og  én dag nedstrøms Eid kraftverk  (rett nedenfor kraftverket og i Begnadalen ved Sørum).

Det ble fanget og sluppet ut igjen 149 fisk på stasjonene oppstrøms Eid kraftverk. Av disse var 119 ørret og de resterende var abbor (2), sik (1) og ørekyt (27).Ørretene var fra 4 cm til 32 cm. Det ble fanget både årsunger og gytefisk av ørret på strekningen mellom utløpet fra Bagn kraftverk og bru i Bagn sentrum. Dette viser at ørret gyter i dette området. Tetthetene av ørret var betraktelig større i dette området enn de mer stilleflytende partiene nedstrøms Bagn sentrum.

Det ble registrert 278 fisk på stasjonen i nedstrøms Eid kraftverk: 201 ørret (4 – 37 cm), 35 gjedder (10 – 72 cm), 15 sik, 25 ørekyt og 2 abbor. Ørret dominerte på strykstrekningene og tetthetene her var til dels svært høye. Et noe overraskende funn var svært høye tettheter av ørret i sprengsteinskanalen rett nedstrøms Eid kraftverk (hovedsakelig ungfisk). På de stilleflytende partiene nede i Begnadalen dominerte gjedde og tettheten her vurderes som svært høy.

Rapport fra undersøkelsene vil foreligge i løpet av sommer/høst 2012.

Hilsen

Jon Museth

 __________________________________________

Jon Museth
Seniorforsker / Senior Research Scientist

Norsk institutt for naturforskning /

Norwegian Institute for Nature Research - NINA
Postal / Visiting address: Fakkelgården, NO-2624 Lillehammer, NORWAY
Phone: +47 73 80 16 17  •  Cell-phone: +47 41 31 34 96  • Fax: + 47 61 22 22 15

www.nina.no
____________________________________________

 

FOTO:  Chr. Rustebakke


Nettsideansvar:  Reidar Schlytter