Publisert:  17.09.10
SKOLETUR FOR 6. OG 7. TRINN TIL VALDRES FOLKEMUSEUM
 
Camilla Ingrirud

Mandag 13. september var 6. og 7. trinn invitert til Valdres folkemuseum for å delta på undervisningsopplegget "Mat i fortid og framtid". Vi skulle i løpet av dagen innom 6 ulike poster, og i tillegg spise dugurd med god gammeldags seterkost!
 
På den første posten fikk elevene prøve seg på å steke kvikaker, og smake fikk vi selvfølgelig også! Dette var godt! Etterpå stod lefsebaking for tur, og alle fikk med seg sin egne lille produksjon. Deretter bar det til urtehaen på Kvie for å smake på hjemmelaget urtete, og lære om ulike nyttevekster og hvordan disse ble utnyttet før i tiden.
 
Så var det tid for dugurd, med servering av havresuppe, ost, smør, potet, flatbrød, surmelk og søtmelk - jeg tror de fleste syns dette smakte veldig bra!
 
Siste del av dagen var viet poteter og korn. Alle fikk prøve seg på å grave opp potet, og vi fikk en fin innføring i potetens historie. Deretter fikk vi være med på kornets reise, fra åker til mel. En veldig spennende beretning om hvor mye arbeid det var med dyrking av korn i gamle dager. Elevene fikk også prøve seg på å rense korn og male mel.
 
Vi hadde en spennende dag på museet, som hadde laget et flott og lærerrikt undervisningsopplegg. Her fikk vi virkelig prøvd ut alle sansene!! Og riktig heldige med været var vi også! Dette gjentar vi gjerne! 























 
FOTO: Camilla Ingrirud


Nettsideansvar:  Reidar Schlytter