Publisert:  22.11.09
 
  

Reidar Schlytter

Lørdag 21. november 2009 kl 18.00 viste Begnadalen Barneteater forestillingen Aladdin på Begnadalen Samfunnshus. Med nesten fullsatt sal fikk publikum virkelig valuta for pengene. En flott forestilling med mange god tallenter som vi sikkert vil se mere av i årene framover. Full honnør til instruktørene og de andre i støtteapperatet som var med.

Her gjenngir vi hvem som hadde de forskjellige rollene:

Fortelleren:        Jørgen
Aladdin:              Inger
Moren til A:        Julie
Sultan:                 Marie
Prinsessen:        Elin
Prins Omar:        Mina Sofie
General Jihad:    Thora
Mugelmann:         Maren
Lampeånden:      Anine
Apotekeren:         Synne
Radiostemmer:   Othilie, Ingrid, Even, Silje
Haremsjeneter:    Siri, Silje, Othilie, Ingrid
Haremsvokter:     Even

Film: Kreativ videoproduksjon, K.E.Kana
Smike: Synnøve og Cathrine
Lys: Nils Martin
Lyd: Liv Barbro
Instruktører: Gerd Elin, Eva, Elling, Liv Barbro

Liv Barbro Veimodet

Begnadalen barneteater viste en forrykende forestilling  da de sist lørdag viste Aladdin av Kjetil Indregard. Det er 8. året på rad barneteateret står på scena i Begnadalen. Denne gang med 15 barn i alderen 10-13 år.

Forestillingen startet med fantastisk musikk av Torbjørn Eriksen før fortelleren i Jørgen D. Randem sin skikkelse kom susende inn på et skateboard og tok oss med på et fantastisk morsomt eventyr i Humburg. Jørgen var herlig entusiastisk i tolkningen av sin karakter – og det satte standard for resten av showet godt hjulpet av et fantastisk omskrevet stykke av Aladdin med fengende musikk og artige tekster.

Aladdin er selvskreven i stykket, godt spilt av Inger G Asheim. Ikke fullt så kjent er moren til Aladdin   (Julie O Schlytter) som i følge sin egen sang er så dum at hun glemmer å kle på seg ”sokker og sko og tørker seg aldri når hun er på do”.  Nydelig fremføring.

I palasset bor Sultan Malik( Marie Veimodet) sammen med sin datter ,prinsesse Shabana( Elin Veimodet). Sultanen er en druespisende selvopptatt fyr som er fast bestemt på å gifte bort datteren til en prins, kun for at hun skal skaffe han barnebarn han kan leke med.  Men prinsessen vil absolutt ikke danse og være pen, eller gifte seg med en prins. Hun vil spille fotball og være slem – og stygg! Hun synger en artig vise om sin far som ”sier at en gutt er mye bedre enn ei jente, at gutter liksom er så mye mer intelligente”. Det er tydelig at de to skuespillerne har øvet på krangling hjemme, for dette satt.

I palasset bor også Sultanens general Jihad som er ute og snoker alle steder det kan lukte at noen tjener penger – og gjør de det innkasserer generalen Sultanens andel i handelen. Generalen ble godt spilt av Thora Hansebakken. Sultanens harem (Othilie Hansebakken, Siri Bertelrud, Ingrid Rustebakke, Silje Merethe Myra) ble godt voktet av haremsvokter Even Strandbråten.  Haremet med vokteren var korister og dansere på alle sanger og gjorde et veldig godt inntrykk på publikum. De var også radioraportere og scenearbeidere –  alltid på plass og ssørget for at forestillingen gikk knirkefritt.

Men som sagt, Sultanen ville gifte bort prinsessen til en prins. Prins Omar (Mina Sofie O Schlytter) ble nok publikums favoritt med sin fantastiske tolkning av den rike, deilige, bortskjemte og selvopptatte prinsen. Sangen som bl.a inneholdt ”Jeg er prinsen du har ventet på og Du er vakker, det er jeg og!” ble utført med deilige bevegelser som gjorde inntrykket av prinsen veldig klart: prinsessen kastet ham på dør!

Moren til Aladdin var veldig syk – og trengte medisin, men penger hadde de ikke mye av, Sultanen tok jo alt. Aladdin forsøkte seg på å få medisin til en billig penge hos apotekeren spilt av Synne Strømmen. Men apotekeren hadde ingen sympati ” åh – hun er ganske syk, hun hoster opp slim, kanskje hun dør – men bryr jeg meg om det? Nei! Prisen er tredve og tredve er prisen!” Synnes tolkning av apotekeren var ubetalelig.

Det er ikke bare moren til Aladdin som er dum – og blir lurt for penger – det blir Aladdin selv også – da han uten å ane det hjelper skurken Mugelmann med å hente ut ransutbyttet fra sitt største ran, uten å få så mye som en sjekel for det. Mugelmannen ble spilt av Maren S Sætrang som, ”hvis ondskap kan måles fra en til ti, var nesten perfekt, hun får 9,9!” Marens nydeligefremføring av en skummel sang satte nok skrekk i de små der hun truet med å tvinge ekle skrikerunger til å drikke tran.

Målet til Mugelmann er å gifte seg med prinsessen og overta Sultanens trone når sultanen selv dør.
Alle som har lest Aladdin vet at det finnes en lampeånd i stykket – så også her. Men Ånden Zubeida, spilt av Anine Sætrang – kom nok likevel som en overraskelses på mange der hun dukker opp når Aladdin skrur på en stålampe – og stadig vekk kommer for sent fordi hun måtte tisse. Dessuten oppfylte hun ingen ønsker uten å få noe for det, men det var nok at du sa hun var søt. Utrolig flott tolket.

Etter mye intriger og slossing – general Jihad blir forresten forvandlet til hund og går rundt å skvetter på scenen, ender det selvsagt godt. Aladdin og prinsessen gifter seg, sultanen blir noe mildere( godt hjulpet av ånden Zubeida) og det regnet tilslutt godteri ned fra himmelen og ut til barna i salen.

Vi takker Begnadalen barneteater for forestillingen – det er tydelig at  alle er erfarneskuespillere som  har spilt i mange år allerede. Alle på scenen viste en god trygghet  og en spilleglede som smittet over på publikum. Alt var på både timing og improvisasjonstalentet skal vi tro instruktørene i ettertid. Samlet utgjør dere  et meget dyktig ensamble som hadde gjort seg godt også på andre scener.

Her er noen bilder fra forestillingen.


Fortelleren: Jørgen


Moren til Aladdin: Julie


Radio Humbug


Prins Omar: Mina Sofie
Alle fikk roser
Instruktørene: Liv Barbro, Gerd Elin, Eva og Elling


Foto: Reidar Schlytter


Nettsideansvar:  Reidar Schlytter